Η απαρχή της Συνάντησης…

Ο Ιωακείμ και η Άννα οδηγούν τη μικρή Μαρία σε ηλικία τριών ετών στο Ναό. Οι γονείς της γέρασαν προσευχόμενοι, παρακαλώντας τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί. Πράγματι, ο Θεός τους το δίνει και εκείνοι Του αντιπροσφέρουν ό,τι πολυτιμότερο τους είχε χαρίσει, την κόρη τους. Όταν ήρθε εκείνη η ώρα ο Ιωακείμ μάζεψε τα κορίτσια της γειτονιάς για να την ακολουθήσουν μέχρι το Ναό. Την συνοδεύουν δεξιά και αριστερά κρατώντας αναμμένες λαμπάδες . Στο Ναό την περιμένει και την υποδέχεται με χαρά ο Αρχιερέας Ζαχαρίας και την εισάγει στα Άγια των Αγίων, στο πιο ιερό μέρος του Ναού.

Φαινομενικά η Μαρία φτάνει στο τέρμα του προορισμού της. Στέκεται μπροστά σε ό,τι ιερότερο υπήρχε, στο Βωμό, στο Θυσιαστήριο. Εκεί προσφέρονταν οι απαρχές (οι πρώτοι καρποί της σοδειάς) ως ευχαριστία και ευλογία για τα δώρα που ο Θεός χάρισε στα πλάσματα Του. Ένα μικρό δείγμα των απαρχών αρκεί για να ευλογηθεί ολόκληρη η σοδειά. Τώρα προσφέρεται ένα μικρό κοριτσάκι. Ένα μικρό παιδί, ως άλλη απαρχή γίνεται αιτία να ευλογηθεί ολόκληρο το ανθρώπινο γένος. Εκεί που φαντάζει ότι η μικρή Μαρία έφτασε στο ζενίθ της προσφοράς της εισερχόμενη στα Άγια των Αγίων ανοίγεται μία νέα σελίδα για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η Μαρία μέσα στο Ναό προετοιμάζεται για να ζήσει ένα μεγάλο γεγονός. Μετά από μερικά χρόνια προσευχής και αφιέρωσης στον Θεό θα λάβει το χαρούμενο μήνυμα, ότι θα γίνει η ίδια Ναός και Κατοικητήριο του Θεού. Προσφέρει το σώμα της για να σαρκωθεί ο Θεός και να ενωθεί με τον άνθρωπο.

Η Παναγία μας σήμερα, μάς καλεί να βαδίσουμε μαζί της το δρόμο που θα μας οδηγήσει μπροστά σε ένα άλλο Θυσιαστήριο. Στο Θυσιαστήριο που θυσιάζονται όχι ζώα και απαρχές καρπών, αλλά η Απαρχή της σωτηρίας του ανθρώπου, ο Χριστός. Με την είσοδο της στο Ναό σηματοδοτεί την απαρχή μίας νέας ζωής της οποίας κέντρο είναι η Αγία Τράπεζα. Αυτή η νέα ζωή και πορεία εγκαινιάζεται την ημέρα της Βάπτισής μας. Μία πορεία η οποία εμπνέεται και ανανεώνεται από τη Συνάντηση ανθρώπου και Θεού. Μία συνάντηση την οποία μπορούμε να τη ζούμε κάθε φορά στη Θεία Λειτουργία. Εκεί συναντάμε τον Χριστό, Τον Κοινωνούμε, γινόμαστε ένα μαζί Του και επαναπροσδιορίζουμε την πορεία μας.

Σε αυτή την πορεία λαμπαδηφόροι συνοδοιπόροι είναι οι Άγιοι μας, όπου με τη φωτεινή ζωή τους μας δίνουν θάρρος και φωτίζουν το δρόμο μας. Αποτελούν για μάς παραδείγματα προσφοράς και θυσίας. Ολόκληρη η ζωή μας είναι μία πορεία προσφοράς και προετοιμασίας για τη μεγάλη συνάντηση, την ένωση Θεού και ανθρώπου.

Αυτό το δρόμο μας καλεί να βαδίσουμε σήμερα μαζί Της…. το δρόμο της Συνάντησης!