Η ερμηνεία της παραβολής του «Καλού Σαμαρείτη» από τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ στη συνάντηση νέων

Πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019, η καθιερωμένη συνάντηση νέων της Ιεράς Μητροπόλεως με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ στην πνευματική αίθουσα του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Ν. Ιωνίας.

Γι’ άλλη μία φορά πολλοί νέοι και νέες, ανάμεσά τους μαθητές, φοιτητές και νέα ζευγάρια ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στο κάλεσμα του Σεβασμιωτάτου και έδωσαν εντυπωσιακό παρών, γεμίζοντας την αίθουσα του Ναού.

Στο πλαίσιο ανάγνωσης και ερμηνείας της Καινής Διαθήκης, στο οποίο βασίζονται οι φετινές συνάξεις νέων, ο Σεβασμιώτατος, αφού αρχικά έκανε μία σύντομη εισαγωγή στην ιστορία της συγγραφής των Ιερών Ευαγγελίων από τους τέσσερις Ευαγγελιστές και των επιστολών του Αποστόλου Παύλου, στη συνέχεια ανέλυσε την πλέον γνωστή σε όλους παραβολή του «Καλού Σαμαρείτη», (Λουκ. ι’ 25-37), την οποία συνέδεσε τόσο με την σημερινή πραγματικότητα, όσο με τις σύγχρονες και μελλοντικές προκλήσεις.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η αγάπη για τον πλησίον συνιστά υπέρβαση του «εγώ» και έχει τη δύναμη να φθάσει μέχρι και την αυτοθυσία, να ευεργετεί ακόμα και τον εχθρό, να προσφέρει χωρίς να ελπίζει σε ανταλλάγματα, και δίχως ποτέ να εξαντλείται.

Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε επίσης τις προκλήσεις που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας, αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, λέγοντας πως για τον Χριστό «πλησίον» είναι ο κάθε άνθρωπος που συναντούμε στη ζωή μας, είναι ο ίδιος ο Θεός.

Οι συμμετέχοντες διατύπωσαν ποικίλα σχόλια για όσα αναφέρθηκαν, ενώ ακολούθησε εποικοδομητικότατος διάλογος πάνω σε προσωπικές σκέψεις και απόψεις και παραδείγματα.

Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως