Η εορτή του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού στη Ν. Φιλαδέλφεια

Με λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική Τάξη εορτάστηκε, παρουσία πλήθους ευσεβών Χριστιανών, η μνήμη του αγίου Εθναποστόλου Κοσμά του Αιτωλού στον φερώνυμο Ναό του “Αγίου των Σκλάβων” στη Ν.Φιλαδέλφεια, όπου έχει μεταφερθεί προς προσκύνηση και ευλογία των Πιστών αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Παναγίας Βηματάρισσας προσφορά της Ι.Μ. Βατοπαιδίου στην Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.Γαβριήλ με την συμμετοχή του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου και Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μιλώντας στο πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος κ.Γαβριήλ αναφέρθηκε στις μεγάλες προσφορές του αγίου Κοσμά στο σκλαβωμένο Γένος και την αγάπη του Αγίου προς την Υπεραγία Θεοτόκο, από την οποία αντλούσε δύναμη και χάρη στο Ιεραποστολικό του έργο στα μαύρα της δουλείας χρόνια και παρότρυνε τους πιστούς να εμπνέονται από αυτό το έργο και την θυσία του του Μεγάλου Εθναπόστολου, έχοντας πάντα την ελπίδα της παρουσίας της Θεομήτορος στη πορεία της ζωής τους στις δύσκολες αυτές ημέρες. Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Πρόεδρος της “Ένωσης Κεντρώων” κ. Βασίλειος Λεβέντης, ο πρώην Δήμαρχος Ν.Φιλαδέλφειας κ. Παντελής Γκρετζελιάς, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής και Μικρασιατικών Σωματείων.

Το απόγευμα στις 7 θα τελεσθεί ο μεθεόρτιος Εσπερινός και θα ακολουθήσει η Λιτάνευση των ιερών Εικόνων της Παναγίας και του αγίου Κοσμά καθώς και αποτμήματος εκ του ιερού Λειψάνου του αγίου που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.