Η Εορτή της Οσίας Ματρώνης στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Οσίας Μητρός ημών Ματρώνης της αομμάτου και θαυματουργού στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Ιωνίας.

Πλήθος πιστών συνέρευσε ευλαβικά στις Ιερές Ακολουθίες για να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα και το Τίμιο Λείψανο της Ρωσσίδος Οσίας που φυλάσσονται εντός του Ιερού Ναού.
Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 1 Μαΐου 2017, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ με τη συμμετοχή πλειάδος Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε στο θαυμαστό βίο, αλλά και στα πλούσια χαρίσματα της Οσίας Ματρώνας, προτρέποντας παράλληλα όλους να μιμηθούμε το θεάρεστο παράδειγμα της και να γίνουμε άνθρωποι αγάπης, προσφοράς και δικαιοσύνης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τρίτη 2 Μαΐου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας (Μτθ. ε’ 14-19) και συγκεκριμένα στο στίχο «ὃς δ᾿ ἂν ποιήσῃ καὶ διδάξῃ, οὗτος μέγας κληθήσεται ἐν τῇ βασιλείᾳ τῶν οὐρανῶν», τον οποίο συνδύασε με τον βίο της Οσίας Ματρώνης.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η Αγία Ματρώνα αποτελεί ένα πρόσωπο, το οποίο αγωνίσθηκε να γίνει μεγάλο, όχι όμως στα μάτια των ανθρώπων, αλλά στα μάτια του Θεού. Για τον λόγο αυτό, ο Θεός την αξίωσε με πολλά χαρίσματα και καλεί παράλληλα κι εμάς να κάνουμε πράξη όσα κι εκείνη έκανε, να εφαρμόσουμε δηλαδή τον ευαγγελικό νόμο, την εντολή της αγάπης, της ταπεινώσεως, της συνδιαλλαγής και της συνύπαρξης, εντολές οι οποίες είναι και θα είναι διαχρονικές και θα δίνουν στον άνθρωπο το στίγμα ότι πάνω απ’ όλα “ο Θεός αγάπη εστί”».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Πέτρος Αμπατζόγλου