Το Ευχέλαιο των Χριστουγέννων

σκέψεις στο ιερό έθιμο της Εκκλησίας μας πριν τη μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων

Όταν πλησιάζουν οι μεγάλες μέρες για τους χριστιανούς, υπάρχει παράδοση ιερή στην εκκλησιά και στο σπίτι να τελείται το Μυστήριο του Ευχελαίου. Συνήθεια των χριστιανών ήτανε παλιά, όταν κάποιος ειν’ άρρωστος να προσέρχεται στο σπίτι ο παπάς και με αγιασμένο λάδι να σημειώνει τον σταυρό στο μέτωπο του ασθενή κι ευχή του ιερέα “θα κάνει καλά τον άρρωστο”. Κι όμως ο άρρωστος μπορεί να πεθάνει… τι εννοούμε, τότε, λέγοντας ότι το έλαιο θα τονε θεραπεύσει;

Υγιής είναι στ’ αλήθεια Αυτός που στη ψυχή και στο σώμα μπορεί να δεχτεί τον Χριστό. Και πώς θα Τον δεχτεί; Κοινωνώντας το Σώμα Του και το Αίμα Του. Άλλωστε, το Ευχέλαιο δεν θα σήμαινε τίποτε, αν δεν ακολουθούσε η Θεία Μετάληψη. Χωρίς το Σώμα και το Αίμα του Χριστού καμιά αρχή και, πόσο μάλλον, κανένα τέλος δε μπορεί να υπάρξει.

Να θυμόμαστε λοιπόν, ότι όταν κοινωνάμε, ενωνόμαστε με τον Χριστό και στη ψυχή και στο σώμα. Γι’ αυτό και νηστεύουμε στο σώμα, για να ετοιμαστούμε -όχι για να τιμωρηθούμε…

Με το Ευχέλαιο θυμόμαστε ότι το Έλεος του Θεού είναι τόσο που Τον κάνει “σαν να μη μπορεί ν’ αντέξει” μακριά μας από την τόση αγάπη Του. Τα ευαγγελικά αναγνώσματα που διαβάζουμε στην ακολουθία αποκαλύπτουν στο σύνολό τους μέχρι που μπορεί να φτάσει η Αγάπη του Θεού για το πλάσμα Του. Τρέχει ο Θεός μες την ερημιά να μας θεραπεύσει σαν τον Σαμαρείτη, έρχεται να κοιμηθεί νύχτα μέσα στο καταγώγιο του εαυτού μας, να μας διδάξει και να μας ξυπνήσει, όπως έμεινε στο σπίτι του Ζακχαίου. Κι αφού μας δώσει τη Βασιλεία Του, θέλει να δει πόσο έτοιμοι είμαστε να Την δεχτούμε. Πώς θα συμβεί αυτό; Όταν Τον μιμηθούμε και ξεχάσουμε αν ο άλλος είναι ξένος ή κοινωνικά στιγματισμένος όπως η Χαναναία και ο τελώνης Ματθαίος.

Στα Ευαγγέλια του Ευχελαίου μας διδάσκει ο Χριστός ότι αν θέλουμε να ελεηθούμε πρέπει να ελεήσουμε. Αν θέλουμε να αγαπηθούμε πρέπει να αγαπήσουμε. Δε μπορούμε να ζητάμε το Έλεος του Θεού, τη θεραπεία του σώματος και της ψυχής μας, αν δεν θεραπεύουμε τους αδελφούς μας. Πώς θα ετοιμαστεί η ψυχή και το σώμα για τον Χριστό, Σώμα και Αίμα, αν μείνουμε σε μια στυγνή υποκριτική προετοιμασία; Ο Θεός που αγιάζει το λάδι, τον καθημερινό καρπό της εργασίας μας, και το κάνει θεραπευτικό φάρμακο είναι ζωντανός! Δεν θεράπευε κάποτε… αυτά που διαβάζουμε στην Ακολουθία δεν είναι “ιστοριούλες”! Θεραπεύει -τώρα που μου μιλάμε. Και ποιους θεραπεύει; Όσους Τον μιμούνται, όσους φανερώνουν το Έλεος Του στον κόσμο. Άλλωστε, δωρεάν και ‘μεις το λάβαμε, δωρεάν και θα το δώσουμε.

Ιάσων Ιερομ.