Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου στο Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
9ο Πανελλήνιο και 8ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό & Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο
Καλαμάτα (19 – 22 Μαΐου 2016)

Χριστός Ανέστη!

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την σύντομη ομιλία μου με ένα θερμό «Ευχαριστώ»! Ένα Ευχαριστώ, το οποίο πηγάζει από τα βάθη της καρδιάς μου για την ιδιαίτερα τιμητική και ευγενή πρόσκληση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, να βρίσκομαι απόψε εδώ ανάμεσά σας στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας την πανέμορφη Καλαμάτα, που λαμβάνει χώρα η μεγάλη αυτή συνάντηση των Νοσηλευτών, το 9ο Πανελλήνιο και 8ο Πανευρωπαϊκό Επιστημονικό και Επαγγελματικό Νοσηλευτικό Συνέδριο, απευθύνοντάς στην αγάπη σας τούτο τον μικρό χαιρετισμό στην Έναρξη του Συνεδρίου.

Πράγματι, η πρόσκληση στο πρόσωπό μου αντικατοπτρίζει συνάμα την αγάπη σας προς την ίδια την Εκκλησία, αλλά και την αναγνώριση τόσο του αληθινού και διαχρονικού Θείου Λόγου της, όσο και της μακρόχρονης και πλούσιας προσφοράς της. Ωστόσο, το ετήσιο αυτό Συνέδριο αποτελεί πλέον θεσμό και αφορά όχι μόνο ειδικά και συγκεκριμένα τον ευαίσθητο τομέα της υγείας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τις σύγχρονες εξελίξεις, που αφορούν το χώρο της νοσηλευτικής και της υγείας, αλλά γενικότερα αφορά και αγγίζει την κάθε ανθρώπινη ψυχή, τον κάθε άνθρωπο.

Παρά τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς, στους οποίους δοκιμάζεται και βιώνει καθημερινά τόσο η ίδια η πατρίδα μας, όσο και ολόκληρη η Ευρωπαϊκή κοινωνία, Εσείς, οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες επιτυγχάνετε να κερδίζετε καθημερινά τον αληθινό θαυμασμό και σεβασμό όλων μας. Με το αξιέπαινο και γεμάτο αγάπη άοκνο, ανύστακτο και κοπιώδες για τον πλησίον έργο σας εργάζεσθε με γνώμονα το θεάρεστο φρόνιμα της φιλάνθρωπης αγάπης, μίας αγάπης που πηγάζει μέσα από το ελληνικό «Φιλότιμο», ακολουθώντας πιστά και βαδίζοντας σταθερά στα χνάρια της παραβολής του «Καλού Σαμαρείτη», την οποία διηγήθηκε ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός για να αναπτύξει την έννοια του πλησίον και που αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Λουκά.

Πράγματι, μέσα από την παραβολή αυτή, στην οποία συνοψίζονται όλες οι αρχές που πρέπει να διέπουν το πλαίσιο παροχής νοσηλευτικής φροντίδας και πρώτων βοηθειών, απορρέουν οι πανανθρώπινες αξίες, οι οποίες παραμένουν διαχρονικές και είναι αποδεκτές σχεδόν από όλο τον κόσμο και κυρίως από τον δυτικό πολιτισμό. Έτσι, αποδεικνύεται περίτρανα πως η Εκκλησία δεν περιορίζεται μόνο σε μία άνυδρη, θεωρητική συμβολή και προσφορά στον τομέα της υγείας μόνο με συμβουλές και ευχές, αλλά μέσω του διαρκούς, πολυδιάστατου και πολυσχιδούς έργου της, πραγματώνει και εφαρμόζει με τον πλέον έμπρακτο τρόπο την αγάπη της προς τον κάθε δοκιμαζόμενο αδελφό μας, προς τον κάθε ταλαιπωρημένο ασθενή συμπολίτη μας, αναλαμβάνοντας η ίδια υπεύθυνα να ενδύεται τον ρόλο του «Καλού Σαμαρείτη», ανακαλύπτοντας και στοχεύοντας συνεχώς σε νέους δρόμους προσφοράς, αλληλεγγύης και διακονίας για τους πάσχοντες αδελφούς μας.

Ενστερνιζόμενοι τα τρανά και περίλαμπρα παραδείγματα πολλών Αγίων Ιατρών της Εκκλησίας μας, όπως του Αγίου Λουκά, των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού, του Αγ. Παντελεήμονος και πολλών άλλων Αγίων, οι οποίοι κοσμούν το Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας και των οποίων η χάρη και η ευλογία σκεπάζουν τον κάθε ασθενή αδελφό μας που τους επικαλείται, επιβάλλεται πολύπλευρη και πολυσήμαντη συνεργασία όλων μας, με γνώμονα πάντοτε την ανακούφιση και την θεραπεία τόσο την σωματική, όσο και την ψυχική, αφού η Εκκλησία δεν έπαψε και δεν θα πάψει ποτέ να ευλογεί και να επιδοκιμάζει κάθε καρποφόρα προσπάθεια που θα μειώνει τον πόνο, την θλίψη και την οδύνη, δίνοντας παράλληλα ελπίδα, αποσκοπώντας στην Σωτήρια!

Κλείνοντας τον σύντομο αυτό χαιρετισμό, Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να εκφράσω σε Εσάς προσωπικά, αλλά και σε ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος τα θερμά και ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την άρτια διοργάνωση του Επιστημονικού και Επαγγελματικού αυτού Νοσηλευτικού Συνεδρίου, ευχόμενος από καρδίας κάθε επιτυχία για ευόδωση των εργασιών.

Σας Ευχαριστώ!