Λήξη Εσπερινών Κηρυγμάτων στον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ν. Ιωνίας

Με την ευχή και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γαβριήλ ολοκληρώθηκε και φέτος ο κύκλος των Εσπερινών Κηρυγμάτων που αφιερώθηκε στη μελέτη της μορφής και του έργου του Αποστόλου Παύλου. Βασικό βοήθημα αποτέλεσε η Καινή Διαθήκη και κυρίως οι Πράξεις των Αποστόλων, ωστόσο, η όλη μελέτη είχε ως βάση το πόνημα του J. Holzner «ΠΑΥΛΟΣ», (Μετάφραση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.κ. Ιερωνύμου Κοτσώνη, 21η Εκδ. Αθήνα 2010, Εκδόσεις Δαμασκός), στο οποίο μελετήσαμε τα δεκαέξι (16) πρώτα κεφάλαια.

Τα θέματα που προέκυψαν και συζητήθηκαν εκτενώς είναι : Από την Παλαιά Διαθήκη – Ιουδαϊσμό στον Χριστιανισμό, Μωσαϊκός Νόμος – Προφήτες, Ιεραρχία – Ζηλωτές, Θυσίες – Ολοκαυτώματα – Αναίμακτες Θυσίες – Ειρηνικές – Ευχαριστήριες, Θυσίες Περί Αμαρτίας – Παράβαση Εντολών, Τυπικό των Θυσιών – Μελέτη από το Λευιτικό όσον αφορά στον τρόπο, τόπο των θυσιών και των προσφερομένων ανάλογα με το είδος της Θυσίας.

Επίσης, παρακολουθήσαμε την πορεία της ζωής του Αποστόλου Παύλου, τα χρόνια στην Ταρσό και την παιδεία του (Ελληνική και Ιουδαϊκή), την μεταστροφή του από διώκτης των Χριστιανών σε ένθερμο Απόστολο. Μεγάλη προσοχή δόθηκε ακόμη στην ενότητα της Εκκλησίας καθώς και στη διαμόρφωση του διδακτικού – Κατηχητικού – Ποιμαντικού έργου αυτής. Θέματα συναφή με τον χρόνο, τον τόπο, τα ιστορικά γεγονότα, την Ιουδαϊκή θρησκεία και κυρίως την κατανόηση της Παλαιάς Διαθήκης δεν έλειψαν από τις συναντήσεις μας.

Από την Εκκλησιαστική κοινότητα – Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αλσουπόλεως ευχόμαστε σε όλους Καλό Καλοκαίρι και συν Θεώ από Φθινόπωρο και πάλι μαζί.

Μετ’ ευχών,
Ο Υπεύθυνος των Εσπερινών Κηρυγμάτων,
π. Γαβριήλ Γιαννόπουλος