Χαιρετισμός Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ στην επιστημονική ημερίδα «Ελληνισμός και Ορθοδοξία στη Μικρά Ασία»
Με βαθιά αισθήματα χαράς, τιμής και ανείπωτης συγκινήσεως, αλλά και με συναίσθηση της υψηλής ευθύνης τόσο απέναντι στο ιστορικό παρελθόν, όσο και στην αγλαόκαρπη ορθόδοξη κληρονομιά που καλλιέργησε επί αιώνες ο Ελληνισμός στα ένδοξα και ευλογημένα χώματα της Μικράς Ασίας, Σας υποδεχόμασθε και Σας καλωσορίζουμε απόψε εδώ, στην προσφυγική Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, σε μία βραδιά μνήμης, σε μία εκδήλωση τιμής και ορθόδοξης μαρτυρίας.
Πράγματι, το ζήτημα της συνύπαρξης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις αλησμόνητες Πατρίδες και η μεταξύ τους σχέση και αλληλεπίδραση είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα, διαχρονικότερα, εθνικά, ακαδημαϊκά και πνευματικά ζητήματα. Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα, η σημασία, αλλά και η σχέση μεταξύ των εννοιών αυτών βρίσκονται σήμερα συχνά πυκνά στο επίκεντρο έντονων αμφιλεγόμενων συζητήσεων, διχογνωμιών και αντιπαραθέσεων, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο κρίσιμο ζήτημα, εκτός από επίκαιρο και εξαιρετικά ενδιαφέρον.
Αναμφισβήτητα, η Μικρά Ασία, η «πατρίδα των αιμάτων και των δραμάτων», όπως την χαρακτήρισε ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς , αποτέλεσε επί αιώνες χώρο υψηλής πνευματικής, πολιτικής και πολιτισμικής ανάπτυξης, κοιτίδα του Ελληνισμού, φωτεινό λίκνο της ελληνικής αυτοσυνειδησίας, αλλά και βαθύ ρίζωμα Ορθοδοξίας.
Ωστόσο, αποτελεί κοινή και αναντίρρητη αλήθεια ότι από τους πρώτους κιόλας χριστιανικούς χρόνους η Μικρά Ασία ήταν ήδη βαθιά διαποτισμένη από τον ελληνικό πολιτισμό και η ελληνική γλώσσα, με την ταχεία μάλιστα διάδοση του Ευαγγελίου από όλους σχεδόν τους αποστόλους, είχε και αυτή παντού εύρει την ευλογημένη διάδοσή της. Το γεγονός αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα στην Α΄ Επιστολή Πέτρου , ο οποίος απαριθμεί τις ήδη ευαγγελιζόμενες επαρχίες: Πόντος, Γαλατία, Καππαδοκία, Ασία, Βιθυνία, περιοχές, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από έντονο χριστιανικό στοιχείο από το πρώτο κιόλας τέταρτο του Β’ αιώνα, ενώ από το τέλος του Δ’ αιώνα η χριστιανική ζωή είχε εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Μικρά Ασία.
Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ως κατεξοχήν προσφυγική Μητρόπολη, αποτελεί τη ζώσα και δρώσα συνέχεια μίας αυθεντικής μαρτυρίας που απορρέει ως ευλογημένος καρπός της άρρηκτης, διαχρονικής και αδιαπραγμάτευτης αυτής σύνδεσης και συνύπαρξης μεταξύ Ελληνισμού και Ορθοδοξίας.
Πράγματι, η Μικρασιατική Καταστροφή (1922), αποτελεί σύμφωνα με σύγχρονους ιστορικούς τον τραγικότερο ιστορικό σταθμό, ισάξιας σημασίας με την Άλωση της Πόλεως . Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις αλησμόνητες Πατρίδες και αναγκάστηκαν σε μία αθρόα μετακίνηση προς τη σύγχρονη ελληνική επικράτεια, η οποία δικαίως χαρακτηρίζεται ως η «μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών στην ιστορία» , μεταφέροντας από την Ανατολή, εκτός από τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την Ορθόδοξη πνευματικότητά τους, τα ιερά κειμήλια και τους ανεκτίμητους θησαυρούς της Ορθοδόξου Πίστεώς μας.
Τέτοιους ανεκτίμητους θησαυρούς, οι οποίοι ακτινοβολούν το φως μίας μακραίωνης και πλούσιας πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, μίας αταλάντευτης και ακλόνητης Ορθοδόξου Πίστεως, μίας μοναδικής έκφρασης ενότητος του Ελληνισμού απέναντι στις προκλήσεις της ιστορίας, διαχέουν την πνευματική ευωδία ενός ένδοξου Μικρασιατικού Ελληνισμού και διαφυλάττονται σήμερα στην Μητρόπολή μας ως πολύτιμο θησαύρισμα, για να μας θυμίζουν συνεχώς τους αγώνες, τους κόπους, την πίστη και τις θυσίες των προγόνων μας.
Η αποψινή σεμνή εκδήλωση αποτελεί μία πράγματι σπουδαία και μυσταγωγική ευκαιρία για όλους εμάς να προβάλουμε, να επιδείξουμε, αλλά και να διδαχθούμε από τους επιφανείς ομιλητές μας την τεράστια προσφορά της Ορθόδοξης Πίστεως, του Σεπτού Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και του Ελληνισμού στα ευλογημένα χώματα της Μικράς Ασίας.
Ως Έλληνες έχουμε ιερό καθήκον να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την ιστορία μας, έχουμε υποχρέωση να προβάλουμε συνεχώς τις αρχές και τις αξίες μας, έχουμε την τεράστια ευθύνη, αλλά και τη δύναμη να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενεές, στο μέλλον της Πατρίδος μας, τους δύο σημαντικότερους και αταλάντευτους πυλώνες που στοιχειοθετούν, συνθέτουν και χαρακτηρίζουν την εθνική μας ταυτότητα, την Ορθόδοξη Πίστη και την Ελληνική μας Παράδοση.
Συνεπώς, θεωρούμε πως η αποψινή εκδήλωση αποτίει φόρο τιμής σε όλη την ένδοξη ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού και αποτελεί μία ελάχιστη τιμή στα εκατομμύρια Ελλήνων της Ανατολής, ζώντων και τεθνεώτων που αγωνίσθηκαν επί αιώνες υπέρ της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.
Άλλωστε, η Ορθόδοξη Εκκλησία προβάλει με βιωματικό τρόπο την διαχρονική μνήμη της Ιεράς Παραδόσεως του θεοφιλούς Έθνους μας, την εμπλουτίζει στην ευχαριστιακή της ζωή, ζει μέσα από αυτήν, φωτίζοντας με την ακτινοβολία της την εθνική μας αυτοσυνειδησία.
Σας ευχαριστώ!