Χαιρετισμός Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ στην έναρξη των εργασιών του 10ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας

Χαιρετισμός του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ κατά την έναρξη των εργασιών του 10ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας, παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου με θέμα:

«ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΩΝ ΣΕΒΡΩΝ ΣΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΛΩΖΑΝΗΣ»

Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Ν. Ιωνίας,
6 Mαΐου 2022

Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

Με αισθήματα ειλικρινούς χαράς και εξαιρετικής τιμής, αλλά και με πλήρη συναίσθηση της υψηλής ευθύνης μας τόσο απέναντι στο ένδοξο ιστορικό παρελθόν, όσο και στην αγλαόκαρπη ορθόδοξη κληρονομιά που καλλιέργησε επί αιώνες ο Ελληνισμός στα αγιασμένα χώματα της Μικράς Ασίας, Σας υποδεχόμασθε και Σας καλωσορίζουμε απόψε εδώ, στην φιλόξενη προσφυγική Ιερά Μητρόπολή μας, της Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, σε μία εκδήλωση τιμής, μνήμης και ορθόδοξης μαρτυρίας προς τις αλησμόνητες πατρίδες. Αρχικά, αισθάνομαι επιτακτική την ανάγκη να αποδώσω οφειλετικώς και προσωπικώς, τις θερμότατες και ειλικρινείς ευχαριστίες μου προς το πρόσωπό Σας τόσο για την πρόθυμη, ευγενή και άμεση αποδοχή της προσκλήσεώς μας, όσο και για την ιδιαίτερα τιμητική παρουσία Σας απόψε εδώ, με την οποία λαμπρύνετε την έναρξη των εργασιών του 10ου Επιστημονικού Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας.

Πράγματι, τα καθιερωμένα Επιστημονικά Συμπόσια του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. έχουν καταστεί πλέον θεσμός τόσο για την ευρύτερη τοπική κοινωνία, όσο και για τον εν γένει προσφυγικό Ελληνισμό, αφού ως αντικείμενο έχουν την έρευνα και τη σπουδή στις εκφάνσεις μιας κεντρικής ιδέας, που ακούει στο όνομα «Ιστορία και Πολιτισμός των πατρίδων της καθ´ημάς Ανατολής». Βεβαίως, η συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων, έμπειρων ιστορικών ερευνητών, καταξιωμένων πολιτικών, αναγνωρισμένων συγγραφέων και έγκριτων ακαδημαϊκών έχουν προσδώσει σε αυτά υψηλό κύρος και τα έχουν καταστήσει πόλο έλξης για τα σημαντικότερα επιστημονικά ιδρύματα έρευνας της ιστορίας και του πολιτισμού της Μικράς Ασίας.

Είναι γεγονός ότι οι εργασίες του 10ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας φέρουν φέτος ειδικό βάρος και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με την σημαντική επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή και τον δραματικό ξεριζωμό του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής από τις πανάρχαιες πατρογονικές εστίες της ένδοξης και αιματοβαμμένης γης της Ιωνίας, του Πόντου, της Πισιδίας, της Καππαδοκίας, της Θράκης και των άλλων περιοχών. Βεβαίως, πρόκειται για ένα ιστορικό γεγονός που διαμόρφωσε γεωγραφικά, πολιτισμικά και κοινωνικοπολιτικά την χώρα μας, όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα.

Ωστόσο, η θεματολογία του φετινού Συμποσίου: «Από τη Συνθήκη των Σεβρών στη Συνθήκη της Λωζάνης» αποσκοπεί και έχει όλα τα εχέγγυα να ρίξει άπλετο φως σε άγνωστες πτυχές της πολυκύμαντης ιστορίας των αλησμόνητων πατρίδων, αλλά και να αναδείξει τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο της Μικράς Ασίας, της «πατρίδας των αιμάτων και των δραμάτων», όπως την χαρακτήρισε ο μεγάλος Κωστής Παλαμάς, η οποία αποτέλεσε επί αιώνες χώρο υψηλής πνευματικής, πολιτικής και πολιτισμικής ανάπτυξης, κοιτίδα του Ελληνισμού, φωτεινό λίκνο της ελληνικής αυτοσυνειδησίας, αλλά και βαθύ ρίζωμα της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε,
Η αποψινή υψηλή παρουσία Σας, μεταξύ των πολλών μηνυμάτων και των σημαντικών συμβολισμών που επιφέρει, αναδεικνύει και προβάλει συνάμα, μεταξύ άλλων, τόσο την πνευματική και ηθική, όσο και την μαρτυρική συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας στον Μικρασιατικό Ελληνισμό. Την ένδοξη αυτή γη, την οποία αγίασαν με το αίμα τους, τον οσιακό τους βίο και την διδασκαλία τους μεγάλες μορφές της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Σημαντικές προσωπικότητες αγίων νεομαρτύρων και εθνοϊερομαρτύρων, που με τη θυσία και το μαρτύριό τους αξιώθηκαν να φωταγωγηθούν από την λάμψη της οντολογικής αγιότητας του Θεού, στολίζοντας έτι περισσότερο το δένδρο της χριστιανικής πίστεως.

Μεταξύ αυτών οι άγιοι, Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος, Μητροπολίτης Κυδωνιών Γρηγόριος, Μητροπολίτης Μοσχονησίων Αμβρόσιος, Μητροπολίτης Ικονίου Προκόπιος, Μητροπολίτης Ζήλων Ευθύμιος καθώς και αναρίθμητοι κληρικοί και λαϊκοί, οι οποίοι μαρτύρησαν μαζί τους κατά τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Αξίζει να αναφερθεί, ότι σύμφωνα με εμπεριστατωμένες έρευνες και μελέτες, οι Μικρασιάτες άγιοι, μάρτυρες και νεομάρτυρες που κοσμούν και αναγράφονται στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, από την Αποστολική ήδη εποχή, που ήκμαζε ο χριστιανισμός στον τόπο αυτό μέχρι και την Μικρασιατική καταστροφή (1922) ξεπερνούν τον εντυπωσιακό αριθμό των 40.000.

Υπό το πνεύμα αυτό, οι ενδιαφέρουσες εργασίες του 10ου Συμποσίου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. θα αποτελέσουν, την δεδομένη μάλιστα σημαντική χρονική συγκυρία, μία πράγματι σπουδαία και μυσταγωγική ευκαιρία για όλους εμάς, προκειμένου να προβάλουμε, να αναδείξουμε, αλλά και να διδαχθούμε από τους επιφανείς ομιλητές μας τόσο τα γεγονότα που σημάδεψαν το ρου της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας, όσο βεβαίως και την τεράστια προσφορά της ορθόδοξης πίστεως και του Ελληνισμού στα ευλογημένα χώματα της Μικράς Ασίας.

Ως Έλληνες έχουμε ιερό καθήκον να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε την ιστορία μας, έχουμε υποχρέωση να προβάλουμε τις αρχές και τις αξίες του Μικρασιατικού Ελληνισμού, έχουμε την ευθύνη, να μεταλαμπαδεύσουμε στις νεότερες γενεές, στο μέλλον της πατρίδας μας, τους δύο σημαντικότερους και αταλάντευτους πυλώνες που στοιχειοθετούν, συνθέτουν και χαρακτηρίζουν την εθνική μας ταυτότητα, την ορθόδοξη πίστη και την ελληνική μας παράδοση.

Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε,
Ως ευ παρέστητε!
Σας ευχαριστώ!

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος ΓΑΒΡΙΗΛ