Μήνυμα Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ για την έναρξη του νέου σχολικού έτους (2018-2019)

Αγαπητοί μου Καθηγητές και Μαθητές,

Πάλι η νέα σχολική περίοδος ξεκινά και όπως συνηθίζεται σε κάθε ξεκίνημα, με την Ακολουθία του Αγιασμού, παρακαλούμε τον Θεό να χαρίσει σε όλους σας μία νέα σχολική περίοδο δημιουργίας και μάθησης με σοφία και πολλή διάθεση στο ταξίδι της γνώσης.

Μία καινούργια χρονιά και πάλι ανοίγεται για το σπουδαίο και ασύγκριτο έργο της παιδείας. Είναι το έργο εκείνο που μας παρέχει αξίες υψηλές και μοναδικές, είναι εκείνο πού δίνει νόημα στη ζωή του κάθε ανθρώπου. Η Παιδεία διδάσκεται και βιώνεται μέσα από το σχολείο σας και εφαρμόζεται στη συνέχεια από την κοινωνία. Για αυτό επιθυμούμε διακαώς για εσάς, παιδιά μου, πού είστε ἡ χρυσή μας ελπίδα, τα σχολεία να αποτελούν πάντοτε εργαστήρια γνώσης, πολιτισμού, τέχνης, άθλησης, δημιουργίας και ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας του κάθε ενός σας. Να είναι ο τόπος της φιλίας, της κοινωνικότητας, της συνεργασίας, της ελευθερίας, της προόδου. Να είναι το σπίτι σας!

Συμπαραστάτες και μυσταγωγοί σε αυτή την ιερή διαδικασία της παιδείας είστε οι κατά πάντα άξιοι εκπαιδευτικοί, που σε καιρούς γρήγορους και πολλές φορές παράξενους, ζυμώνετε τις ψυχές των παιδιών μας και τις διαπλάθετε μέσα από τις αλήθειες και τα ιδανικά της παγκόσμιας κληρονομιάς μα και του έθνους μας πού κατέχει ηγετική παρουσία στο παγκόσμιο πνευματικό γίγνεσθαι.

Οι συνεχείς προκλήσεις, οι αναρίθμητες απαιτήσεις και οι ραγδαίοι ρυθμοί της εξέλιξης βρίσκουν ανταπόκριση στην αξία του Έλληνα εκπαιδευτικού πού συνεχίζει να αγωνίζεται για το καλό και την μόρφωση των μαθητών του. Είστε οι σύγχρονοι ήρωές μας, είστε οι οδηγοί στο ωραίο ταξίδι της μάθησης∙ ένα ταξίδι πού για τον κάθε άνθρωπο αποτελεί πάντοτε το θεμέλιο του βίου του. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε όλοι τον δάσκαλο των παιδικών μας χρόνων και τον σπουδαίο καθοδηγητή των παιδιών μας. Για αυτό ταπεινά προσπαθούμε και τώρα και σε όποια ανάγκη παραστεί να συμμερισθούμε και τις αγωνίες και τα προβλήματά σας.

Εύχομαι με πολλή αγάπη και θαυμασμό, για ό,τι συντελείται στα σχολεία μας, να είναι και η φετινή χρονιά με την ευλογία του Κυρίου μοναδική και ξεχωριστή, γεμάτη από την χαρά της μάθησης, την ικανοποίηση της γνώσης και το μεγαλείο της συνεργασίας μεταξύ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων.

Με θερμές ευχές για ευλογημένη σχολική χρονιά,

Ὁ Μητροπολίτης

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος ΓΑΒΡΙΗΛ