Σύναξη Παναγίας Βουρλιωτίσσης στη Ν. Φιλαδέλφεια

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, και με αισθήματα κατανύξεως και αγαλλιάσεως, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Μικρασιατικών Σωματείων καθώς και πλήθους ευσεβών προσκυνητών από κάθε σημείο του λεκανοπεδίου, η Ιερά Μητρόπολη Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας τίμησε πανηγυρικά την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Βουρλιωτίσσης, Προστάτιδος και Εφόρου της Ν. Φιλαδέλφειας. 

Την Ιερά Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας Βουρλιωτίσσης μετέφεραν οι πρόσφυγες πρόγονοί μας από τα Βουρλά της Μ. Ασίας  και φυλάσσεται, ως πολύτιμο θησαύρισμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας.

Το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Δισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ.Επιφανίου και συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και πολλών κληρικών της Ιερας Μητροπόλεως. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, αφού αρχικά αναφέρθηκε με συγκίνηση στην εορτή της Συνάξεως της Παναγίας Βουρλιωτίσσης, την Μητέρα όλων των προσφύγων, αλλά και προστάτιδα ολόκληρου του Έθνους μας, στη συνέχεια καλωσόρισε θερμά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θήρας κ. Επιφάνιο για την αποδοχή της προσκλήσεως να προσέλθει στην προσφυγική Μητρόπολη της Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας και να συνεορτάσει την Σύναξη της Μητέρας του Θεού, ενώ στη συνέχεια εξήρε το θεάρεστο και πολυσχιδές πνευματικό και ποιμαντικό έργο του στην Ιερά Μητρόπολη Θήρας, Αμοργού και Νήσων, τόσο ως Επισκόπου, όσο και ως πάλαι ποτέ Ηγουμένου της ιστορικής Ιεράς Μονής Παναγίας Χοζοβιωτίσσης Αμοργού, την οποία και αναστήλωσε εκ βάθρων.

Στην Αντιφώνηση του ο Σεβασμιώτατος κ. Επιφάνιος ευχαρίστησε εγκάρδια τον κ. Γαβριήλ για την τιμητική πρόσκληση και στη συνέχεια αναφέρθηκε με θερμά λόγια στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, τη Μάνα της χαράς και του πόνου, η οποία για την αγάπη της για τον κόσμο  δεν παύει να μεσιτεύει, να παρηγορεί, να δυναμώνει και να ενισχύει τους χριστιανούς, δίνοντας την απόκρυφη ελπίδα της μενούσης χαράς.

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε λαμπρό πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Θήρας, Αμοργού και Νήσων κ Επιφανίου και Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ Γαβριήλ.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ Γαβριήλ υποδέχθηκε με βαθιά αισθήματα σεβασμού κ υιικής αγάπης τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο και καλωσόρισε θερμά στην Ιερά Μητρόπολη της Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας. Ο κ Γαβριήλ αναφέρθηκε στα 90 χρόνια που συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση του Ιερού Καθεδρικού Ναού Ν. Φιλαδελφείας, ενώ, θέλοντας να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς το πρόσωπό του, προσέφερε ως δώρο στον Μακαριώτατο μία Εικόνα, πιστό αντίγραφο της Ιεράς Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Βουρλιωτίσσης με την ευχή να τον φυλάσσει και να τον προστατεύει στον δύσκολο ποιμαντικό του αγώνα. 

Στο Θείο λόγο του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στην εορτή της Συνάξεως της Παναγίας Βουρλιωτίσσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι : «μέσα από την Εικόνα της Παναγίας και συνάμα και της Μητέρας Πατρίδος ανατέλλει φως δημιουργικής και αείζωης ελπίδος που βεβαιώνει ότι όπως τότε έτσι και τώρα και πάντοτε «Η Ελπίδα ποτέ δεν πεθαίνει!», ενώ συνέχισε με λόγο ενθαρρυντικό προς τον περιούσιο λαό του Θεού, αναφέροντας: « Οι σύγχρονες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για το μέλλον του Ελληνισμού τελούν υπό την άμεση εποπτεία και γνώση Της και Εκείνη ελέγχει την αίσια έκβαση αυτών. Γι’ αυτό δεν δικαιολογείται άγχος κι αγωνία, αλλά με αισιοδοξία ατενίζουμε το αύριο που η αγάπη Της με τρόπους ανερμήνευτους οικοδομεί. Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη χρειάζεται για να βιώνουμε τις οδούς της Πρόνοιάς Της και ν’ αναγνωρίζουμε ανάμεσά μας και μέσα μας τα σημεία της Παρουσίας Της».

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τα θυρανοίξια του ιερού ναϊδρίου, αφιερωμένο στην Παναγία Βουρλιώτισσα, που βρίσκεται πλησίον του Ιερού Καθεδρικού Ναού και στο οποίο θα φυλάσσεται στο εξής η θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας. Με συγκίνηση ο Μακαριώτατος άναψε και πάλι την ιστορική κανδήλα της Παναγίας, προερχομένης από την Μ. Ασία, ύστερα από 94 χρόνια.

Στη συνέχεια τελέσθηκε Ιερό Μνημόσυνο  υπέρ αναπαύσεως πάντων των Βουρλιωτών αναιρεθέντων πατέρων και αδελφών ημών.

Μετά το πέρας των Ιερών Ακολουθιών ακολούθησε εθιμοτυπική επίσκεψη του Μακαριωτάτου στο Δημαρχείο της Ν. Φιλαδέλφειας, κατόπιν προσκλήσεως του Δημάρχου κ. Άρη Βασιλόπουλου, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως 

Φωτογραφίες: Χρήστος Αμπατζόγλου