Προπασχάλια Επετειακή Εκδήλωση Ι.Μ. Νέας Ιωνίας – ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.

Με αφορμή την συμπλήρωση εφέτος 100 ετών από την ίδρυση της πόλεως Νέας Ιωνίας (1923-2023) και ενόψει της εισόδου μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος και το Κέντρο Σπουδής και Ανάδειξης Μικρασιατικού Πολιτισμού (ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ.) του Δήμου Νέας Ιωνίας διοργάνωσαν την Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 προπασχάλια επετειακή εκδήλωση, αφιερωμένη στους ιστορικούς Ναούς και στις μεγάλες εκκλησιαστικές μορφές των αειμνήστων ιδρυτών της Νέας Ιωνίας, με θέμα: «100 χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας: Οι πρώτοι ξύλινοι Ναοί και τα πρόσωπα που διαμόρφωσαν την εκκλησιαστική ζωή της πόλεως».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, ο οποίος προέβη σε ένα σύντομο πνευματικό οδοιπορικό των κοσμοσωτήριων γεγονότων της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος, αναφερόμενος παράλληλα στις μεγάλες και ηγετικές εκκλησιαστικές προσωπικότητες των αοιδίμων ιδρυτών της πόλεως, οι οποίοι σημάδεψαν την ιστορία της τοπικής Εκκλησίας της Νέας Ιωνίας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον τραγικό ξεριζωμό των Μικρασιατών προσφύγων και στην ιστορία οικοδόμησης των πρώτων ξύλινων Ιερών Ναών της Νέας Ιωνίας, παρουσιάζοντας στο κοινό ένα σπάνιο και μοναδικό ιστορικό φωτογραφικό οδοιπορικό, από το αρχείο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ, περιγράφοντας με λεπτομέρεια κάθε πτυχή των γεγονότων της εποχής.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δ.Σ. του Δήμου, πρόεδροι και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων, ενώ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης η Νεανική Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως, υπό τη διεύθυνση του κ. Θεοδώρου Καλλίμαχου απέδωσε θαυμάσια ύμνους και τροπάρια της Μ. Εβδομάδος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ, ο οποίος, αφού αρχικά συνεχάρη τον κ. Λουκά Χριστοδούλου τόσο για την διαρκή προσφορά του στο ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ του Δήμου Νέας Ιωνίας, όσο και για την πολύτιμη ιστορική και πολυετή εμπεριστατωμένη έρευνά του στην παράδοση και τον πολιτισμό των προσφύγων της Μ. Ασίας, στη συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά: «Στην αποψινή προπασχάλια εκδήλωση δόθηκε η αφορμή να τιμήσουμε και από τη μεριά μας τα 100 χρόνια από την ίδρυση της πόλεώς μας· της πόλεως που τόσο πολύ αγαπούμε και τόσο πολύ έχουμε στην καρδιά μας, αισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης που έχει ο καθένας μας, προκειμένου να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορία των προσφύγων προγόνων μας» και συνέχισε, λέγοντας: «Πέρυσι, συμπληρώνοντας 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, είχαμε τη δυνατότητα να δείξουμε σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια το τι σημαίνει Νέα Ιωνία και το πόσο πολύ καμαρώνουμε όλοι μας για τις ρίζες που έχει αυτή η περιοχή. Η ιστορία των ενοριών καταδεικνύει τη μεγάλη θρησκευτικότητα, την οποία μετέφεραν οι πρόσφυγες προπάτορές μας σ’ αυτές τις περιοχές, και αποδεικνύει το πόσο πολύ ζυμώνεται η ιστορία της περιοχής μέσα από τον ρόλο των εκκλησιών, μέσα από τον ποιμαντικό και ενοριακό ρόλο, που καταδεικνύει τα πρόσωπα, που ποιμαντικά ανέδειξαν την περιοχή της Νέας Ιωνίας».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως