Ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας

Με κατάνυξη και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το εσπέρας της Κυριακής 12 Μαρτίου, Β’ Νηστειών (Γρηγορίου του Παλαμά), ο Γ’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Περισσού στη Νέα Ιωνία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα το άφθαρτο ιερό λείψανο του Αγίου Ιερομάρτυρος Γεωργίου του Νεαπολίτου, Πολιούχου και Προστάτου της Ιεράς Μητροπόλεως, το οποίο μετέφεραν από της αλησμόνητες Πατρίδες οι πρόσφυγες πρόγονοί μας μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Προσκεκλημένος ομιλητής ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Συμεών Βολιώτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος μετά το πέρας του Εσπερινού ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Καρδίαν καθαράν κτίσον ἐν ἐμοί ὁ Θεός».

Ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος, αφού αρχικά ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ για την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει στον Κατανυκτικό Εσπερινό, στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σπουδαία θεολογική και πνευματική προσωπικότητα που συμβολικά προβάλει η Αγία μας Εκκλησία τη Β’ Κυριακή των Νηστειών, τον Μέγα Θεολόγο και Οικουμενικό Διδάσκαλο, Άγιο Γρηγόριο Παλαμά Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης.

Κατά την ομιλία του ο π. Συμεών, με λόγια απλά γεμάτα μεστότητα, μίλησε για την τεράστια και καθοριστική συμβολή του Μεγάλου αυτού Φωστήρος της Εκκλησίας μας στην υπεράσπιση της Πατερικής Διδασκαλίας και του Ορθοδόξου Δόγματος έναντι των αιρέσεων, αναλύοντας παράλληλα τους τρόπους, αλλά και τα στάδια, που σύμφωνα με τη διδασκαλία του οδηγούν στην κάθαρση της ανθρώπινης καρδιάς από τα ψυχικά και σωματικά πάθη και κατ’ επέκταση στην κατά χάριν θέωση.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Πέτρος Αμπατζόγλου