Ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Καλογραίζα

Με κατάνυξη και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το εσπέρας της Α’ Κυριακής των Νηστειών, 5 Μαρτίου 2023, ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Καλογραίζης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και συμπροσευχομένου εντός του Ιερού Βήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου.

Προσκεκλημένος ομιλητής του Σεβασμιωτάτου ήταν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Αγιορείτης, Δικαίος της Ιεράς Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους.

Ο π. Χρυσόστομος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ για την ευγενή πρόσκληση να παραστεί και να ομιλήσει στον Κατανυκτικό Εσπερινό και στη συνέχεια ανέπτυξε το θέμα: «Αγία Γραφή και Ορθόδοξη πνευματικότητα».

Στην ομιλία του ο Αγιορείτης Γέροντας, με λόγο θεολογικά μεστό και βασιζόμενος στην διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας, αναφέρθηκε στο μήνυμα της σωτηρίας του κόσμου, που περνά μέσα από το θεόπνευστο βιβλίο της Αγίας Γραφής, το οποίο αποτελεί το κατεξοχήν βιβλίο της Εκκλησίας του Χριστού και θεμέλιο της ορθοδόξου πνευματικότητας. Ο π. Χρυσόστομος επεσήμανε επίσης την άρρηκτη σχέση μεταξύ της ορθοδόξου πνευματικότητας και της ασκητικής εμπειρίας της Εκκλησίας, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να βιώσει την απόλυτη μεταβολή της υπάρξεώς του με τη χάρη και την αγάπη του Θεού.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον ομιλητή για τον μεστό και ζωντανό λόγο του και ευχήθηκε με υγεία να διέλθουμε το υπόλοιπο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως