Ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος

Με κατάνυξη και με την παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε το εσπέρας της Α’ Κυριακής των Νηστειών, 8 Μαρτίου 2020, ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγ. Τριάδος Ηρακλείου Αττικής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, Γέροντας της Ιεράς Καλύβης Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγ. Παντελεήμονος Αγίου Όρους ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Η σχέση του Αγίου Νεκταρίου με το Άγιον Όρος».

Στην ομιλία του ο Αγιορείτης Γέροντας, αφού αρχικά ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ για την ευγενή πρόσκληση, στη συνέχεια, βασιζόμενος σε βιβλιογραφικές αναφορές και μαρτυρίες, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αγίου Νεκταρίου στο περιβόλι της Παναγίας καθώς και στη στενή πνευματική σχέση που είχε αναπτύξει με φωτισμένες πνευματικές προσωπικότητες του Αγίου Όρους.

Ο π. Χρυσόστομος τόνισε επίσης ότι ο ιερός Άθωνας καυχάται για τη σχέση του με τον θαυματουργό άγιο του αιώνα μας και την προσφορά του στην Εκκλησία, για την οποία συνέβαλε σημαντικά, αφού το προσκύνημά του στον Άθωνα αποτέλεσε σημαντικό σταθμό της πνευματικής του πορείας.

Τα κατανυκτικά τροπάρια της ακολουθίας απέδωσε θαυμάσια η χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης» υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου καθηγητού της Σχολής κ. Εμμανουήλ Κουλούρη.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως