Ο Ακάθιστος Ύμνος στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδέλφειας

Μέσα σε μία πραγματικά όμορφη και κατανυκτικά πνευματική ατμόσφαιρα τελέσθηκε την Παρασκευή 15 Απριλίου 2016 το απόγευμα η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου ενώπιον της Αγίας και Θαυματουργής Εικόνας της Παναγίας Βουρλιώτισσας στον περικαλλή Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδέλφειας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ Γαβριήλ.

Οδεύοντας ολοταχώς προς την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, οι τόσο δημοφιλείς σε όλους μας «Χαιρετισμοί της Παναγίας», οι οποίοι αποτελούν μία θριαμβευτική εξύμνηση της Ενανθρώπισης του Υιού και Λόγου του Θεού μέσω της Υπεραγίας Θεοτόκου, έδωσαν την αφορμή στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη να αναφερθεί με θερμά λόγια αγάπης στο εκκλησιαστικό πλήρωμα, που είχε κατακλύσει τον Ιερό Ναό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, πλαισιωμένος από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, αναφέρθηκε με συγκίνηση στο Πρόσωπο της Μητέρας του Κυρίου, η οποία σε αντίθεση με την «Παλαιά Εύα», που οδήγησε το ανθρώπινο γένος στην έξοδο από τον Παράδεισο, η Παναγία, ως «Νέα Εύα», αποτελεί την εγγύηση, την ελπίδα και την ασφαλή γέφυρα που ενώνει το ανθρώπινο γένος με το ίδιο τον Χριστό και οδηγεί στη σωτηρία, αφού η ίδια δεν είναι απλώς Αγία, αλλά «Ἀγία ἁγίων μείζων», κάνοντας παράλληλα εκτενή αναφορά στην Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας Βουρλιώτισσας, την οποία χαρακτήρισε ως «Σύμβολο Ελευθερίας».

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε επίσης τους κατοίκους της Ν. Φιλαδέλφειας να καταφεύγουν με την προσευχή τους στην Παναγία Βουρλιώτισσα και αντλώντας δύναμη από τη Χάρη της να συνεχίζουν με υπερηφάνεια την ευθύνη της μακραίωνης Μικρασιατικής παράδοσης, ανακοινώνοντας παράλληλα την ανέγερση Ιερού Παρεκκλησίου πλησίον του Ιερού Ναού προς τιμήν της, ευχόμενος τέλος από καρδίας προς όλους καλή συνέχεια στον πνευματικό αγώνα της Μ. Τεσσαρακοστής και δια των πρεσβειών της Παναγίας να αξιωθούμε όλοι να φτάσουμε στην Ανάσταση!

Φωτογραφίες : Χρήστος Αμπατζόγλου