Κατανυκτικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Ιωνίας

Το απόγευμα της Ε’ Κυριακής των Νηστειών, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη ενός αιωνίου προτύπου μετανοίας, της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, τελέσθηκε σε μία πνευματικά ζεστή ατμόσφαιρα και με κάθε ιεροπρέπεια, η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ Γαβριήλ και συμπροσευχομένου του Πανοσ. Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους Αρχιμ. Βαρθολομαίου στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Ιωνίας.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, πλαισιωμένος από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, αφού αρχικά καλωσόρισε και ευχαρίστησε εγκάρδια τον Άγιο Καθηγούμενο για την χαρά, τον κόπο και την ευλογία της επισκέψεώς του στην Ιερά Μητρόπολη της Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, στη συνέχεια επισήμανε την στενή πολυετή προσωπική φιλία που τους συνδέει, αναφερόμενος με θερμά και συγκινητικά λόγια αγάπης στον Προηγούμενο της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου μακαριστό Αρχιμ. Χρυσόστομο.

Στη συνέχεια ο Άγιος Καθηγούμενος, αφού ευχαρίστησε με τη σειρά του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ τόσο για την τιμητική πρόσκληση να επισκεφθεί την Ιερά Μητρόπολη της Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας, όσο και για τη γενναία φιλοξενία που ο ίδιος έτυχε από τους Πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως, ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Η Οσία Μαρία η Αιγυπτία, πρότυπο μετανοίας στην εποχή μας».

Στη ομιλία του ο Άγιος Καθηγούμενος αναφέρθηκε εκτενώς στο βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, την οποία χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο παράδειγμα μετανοίας. Η ομιλία του σεβαστού Γέροντα αποτέλεσε μία πραγματικά πνευματική ανάταση στο μέσο της Μ. Τεσσαρακοστής, προκαλώντας συνάμα την προσοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου με τον απλό και μεστό του λόγο, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στο Μυστήριο της Μετάνοιας. Ολοκληρώνοντας τον Θείο Λόγο του, ευχαρίστησε γι’ άλλη μία φορά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ, του οποίου η αγάπη και η απλότητα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελούν «πυξίδα» και «φάρο» αισιοδοξίας στους δύσκολους καιρούς που βιώνει η πατρίδα μας, παροτρύνοντας συνάμα τους ευσεβείς πιστούς να «αγκαλιάσουν» με αγάπη τόσο τον σεπτό Ποιμενάρχη τους, όσο και όλους τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως, ευχόμενος τέλος από καρδίας καλό υπόλοιπο Μ. Τεσσαρακοστής και Καλή Ανάσταση!

Φωτογραφίες: Χρήστος Αμπατζόγλου