Κοπή Αγιοβασιλόπιτας Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

Στον κατάμεστο από κλήρο και λαό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024 η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πατροπαράδοτης Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος.

Η φετινή εορταστική εκδήλωση είχε επετειακό χαρακτήρα και ήταν αφιερωμένη στην συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας (1974-2024).

Την εκδήλωση προλόγισε και συντόνισε η φιλόλογος και συγγραφέας κ. Ευαγγελία Μαρούδη, η οποία είχε και την επιμέλεια των κειμένων.

Ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσ. Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης προέβη σε έναν αναλυτικό απολογισμό των ποιμαντικών και φιλανθρωπικών δράσεων της Ιεράς Μητροπόλεως του περασμένου έτους, οι οποίες αποτελούν μία διαρκή βοήθεια προς όφελος του χριστεπωνύμου πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και στην ξεχωριστή ευκαιρία που προσφέρει το «Χρυσούν Ιωβηλαίον» της Ιεράς Μητροπόλεως για να αναδειχθεί η διαχρονική πνευματική, θεολογική και κοινωνική προφορά της προσφυγικής Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας στην ιστορία, στον πολιτισμό και στην ενότητα του τόπου.

Την εορταστική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Δημήτριος Καιρίδης, οι Βουλευτές του Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Ζωή Ράπτη, κ. Μιλένα Αποστολάκη και κ. Βασίλειος Βιλιάρδος, ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Παναγιώτης Μανούρης, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Τομπούλογλου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, μέλη των Δ.Σ. και των τριών Δήμων της μητροπολιτικής περιφέρειας, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ του Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδροι και μέλη τοπικών προσφυγικών, πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων και πλήθος λαού.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, τα μέλη της Βυζαντινής Χορωδίας της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης», υπό τη διεύθυνση του Χοράρχου κ. Θεοδώρου Καλλίμαχου και τα μέλη της Χορωδίας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηρακλείου Αττικής έψαλαν βυζαντινούς ύμνους και παραδοσιακά κάλαντα τόσο από τη Μικρά Ασία, όσο και από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας.

Η εορτή ολοκληρώθηκε με την ευλογία και την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά όλους τους κληρικούς και λαϊκούς για την αγάπη και την έμπρακτη στήριξή τους στο έργο της Ιεράς Μητροπόλεως καθ’ όλη την διάρκεια της περασμένης χρονιάς, ενώ συνάμα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της διαφύλαξης της ελληνικής οικογένειας, καθώς και στην τραγωδία του πολέμου που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή, ζητώντας τις προσευχές του πιστού λαού για την επικράτηση της ειρήνης.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως