Η Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Κατηχητικό του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ν. Χαλκηδόνος

Κυριακή της Ορθοδοξίας 2017 και τα παιδιά του κατηχητικού μας, αφού έλαβαν στα χέρια τους από μια ιερή εικόνα, συμμετείχαν γεμάτα χαρά στη λιτανεία εντός του Ναού μας.

Στο Κατηχητικό κατόπιν μιλήσαμε για την αξία της αναστήλωσης των ιερών εικόνων και διευκρινίσαμε ότι η τιμή που αποδίδουμε στους αγίους και η λατρεία που αποδίδουμε στον Τριαδικό Θεό έχει αναφορά στα ίδια τα πρόσωπα και όχι στα υλικά της εικόνας.

Στη συνέχεια, αναβιώσαμε το έθιμο της κυρα-Σαρακοστής. Η κυρά-Σαρακοστή είναι κάτι που φαίνεται ότι περιμένουν κάθε χρόνο με ανυπομονησία τα παιδιά, καθότι αποτελεί γι’ αυτά μια ευκαιρία να συνδυάσουν το παιχνίδι με την πνευματική ζωή.

Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας αυτού του αυτοσχέδιου ημερολογίου, το οποίο μετρά τις εβδομάδες ως την Ανάσταση, έγινε συζήτηση για το πραγματικό νόημα της νηστείας. Το ερώτημα τους “πώς νηστεύουν οι χορτοφάγοι” έδωσε το έναυσμα για να εξηγηθεί πως νηστεία σημαίνει αποχή από κάθε είδους πάθος και όχι μόνο αποχή από ορισμένες τροφές. Ακόμα εξηγήθηκε πως η νηστεία αποτελεί μέσο και όχι αυτοπραγμάτωση.

Ευχές για ένα καλό υπόλοιπο Σαρακοστής!

Κωνσταντίνα Κιτάντη,
Θεολόγος-Κατηχήτρια.