Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Νέα Ιωνία

Με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος τίμησε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 τη σεπτή μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Προστατών της Παιδείας και των Γραμμάτων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Ανήμερα της εορτής το εσπέρας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ.

Το παρών έδωσαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Ν. Ιωνίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών Μικρασιατικών σωματείων και πλήθος πιστών, ανάμεσα τους μαθητές και εκπαιδευτικοί, που τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα προστασίας προσήλθαν με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ναό για να τιμήσουν τους Τρεις Ιεράρχες και να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα τους που τέθηκαν σε προσκύνηση.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού, ο προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου, Πανοσιολ. Καθηγούμενος της Ιεράς Συνοδικής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Αρχιμ. Εφραίμ Παναούσης, ανέπτυξε εορταστική ομιλία με θέμα: «Οι Τρείς Ιεράρχες και η παράδοση της Ανατολής».

Ακούστε την ομίλία:

Στην ομιλία του, ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος αναφέρθηκε στο βίο στη διδασκαλία και στη φιλανθρωπική διακονία των Τριών Ιεραρχών, δυο εκ των οποίων ο Μ. Βασίλειος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, γεγονός που υπενθυμίζει την μακρόχρονη παρουσία της Εκκλησίας του Χριστού και του Ελληνισμού στην αιματοβαμμένη και αγιοτόκο ιστορική Μικρασιατική γη.

Ο π. Εφραίμ επεσήμανε επίσης ότι η εορτή των Τριών Ιεραρχών απευθύνει μήνυμα ενότητας, κυρίως πνευματικής, ενώ η μνήμη τους αποτελεί ευκαιρία για μίμηση και παραδειγματισμό στην σύγχρονη ταραχώδη εποχή.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως