Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Νέα Φιλαδέλφεια

1.998 social media engagement

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022 η μνήμη των Αγίων Τριών Μεγάλων Ιεραρχών και Οικουμενικών Διδασκάλων, Βασιλείου του Μεγάλου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Νέας Φιλαδελφείας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της ημέρας (Ματθ. ε´, 14-19) και στην μεγάλη προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην Εκκλησία και στα ελληνικά γράμματα.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι οι Τρείς αυτοί μεγάλοι Πατέρες σφράγισαν με τη ζωή και την διδασκαλία τους όχι μόνο την εποχή τους, αλλά και όλους τους μετέπειτα χριστιανικούς αιώνες έως και τις μέρες μας. Παρόλο που οι ίδιοι έζησαν, όπως ανέφερε, σε μία περίοδο πολλών διωγμών, ποτέ δεν δείλιασαν και ποτέ δεν υπολόγισαν κίνδυνο μπροστά στην αγάπη τους για την Εκκλησία. Παράλληλα, επεσήμανε τις κοινωνικές τους θέσεις, οι οποίες, όπως τόνισε, χαρακτηρίζονται για την σύγχρονη και ριζοσπαστική τους διάσταση.

Ανήμερα της εορτής το απόγευμα (Κυριακή 30 Ιανουαρίου) και ώρα 6:00μμ στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ, όπου θα ψάλει βυζαντινός χορός ιεροψαλτών και θα τεθούν σε προσκύνηση η άφθαρτη χείρα του Μ. Βασιλείου και τα ιερά λείψανα του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Αγ. Γρηγορίου του Θεολόγου.

Κατά την διάρκεια του Εσπερινού θα πραγματοποιηθεί εορταστική ομιλία υπό του Πανοσ. Καθηγουμένου της Ιεράς Συνοδικής Μονής Παναγίας Χρυσοπηγής Αρχιμ. Εφραίμ Παναούση με θέμα: «Οι Τρείς Ιεράρχες και η παράδοση της Ανατολής».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως