Εορτή Συνάξεως Παναγίας Διασωζούσης και πάντων των εν Ιωνία, Καππαδοκία, Πισιδία και Ν. Ιωνία τιμωμένων Αγίων στη Ν. Ιωνία

Με λαμπρότητα και την παρουσία πλήθους πιστών η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας εόρτασε την Κυριακή των Μυροφόρων, 22 Απριλίου 2018, την Σύναξη της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της επικαλουμένης «Διασωζούσης» της εκ Πισιδίας Μ. Ασίας και των Αγίων της Μ. Ασίας, πολλών εκ των οποίων τα Ιερά Λείψανα μετακομίσθηκαν στη γη της Ν. Ιωνίας μετά τη Μικρασιατική καταστροφή από τους αοιδίμους προπάτορες και ιδρυτές των πόλεων της Ν. Ιωνίας και Ν. Φιλαδελφείας.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 21 Απριλίουτελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιωτάτου ΑρχιμανδρίτουΕπιφανίου Αρβανίτη και τη συμμετοχή πολλών Κληρικών και στη συνέχεια το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Μητροπολιτικό Ναό των Αγ. Αναργύρων φυλάσσεται ως πολύτιμο πνευματικό θησαύρισμα η Ιερά θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας της «Διασωζούσης», η Οποία συνόδευσε και διέσωσε τους Μικρασιάτες πρόσφυγες μετά την Καταστροφή, οδηγώντας τους στη νέα πατρίδα.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώπιον της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας της «Διασωζούσης» και των Ιερών Λειψάνων, με τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή της ημέρας (Μρ. ιε’ 43-ιστ 8)καθώς και στην εορταστική ευκαιρία της Συνάξεως της Θεομήτορος και των Αγίων προστατών της Ιεράς Μητροπόλεως, των οποίων η παρουσία και η ευλογία αποτελούν πολυτιμότατο θησαυρό για όλο τον πιστό λαό της προσφυγικής Μητροπόλεως, χαρακτηρίζοντας τα ιερά σεβάσματα ως μία διαρκή υπενθύμιση της ιστορίας και της μικρασιατικής καταγωγής, αλλά και ως μία αδιάσπαστη ενότητα μεταξύ των επιγόνων και των προγόνων της Ιωνικής γης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε το Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αοιδίμων ιδρυτών της πόλεως της Ν. Ιωνίας Μητροπολίτου Πατάρων κυρού Μελετίου και Πρεσβυτέρου Ιωακείμ Πεσματζόγλουκαθώς και των μελών και ευεργετών της Ενώσεως Σπάρτης Μ. Ασίας.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων πέριξ του Μητροπολιτικού Ναού.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Ευστάθιος Χιώλος