Το Βιβλίο για όλες τις Εποχές

Κάθε εποχή που πέρασε χαρακτηρίσθηκε από ορισμένα μεγάλα γεγονότα. Θα λέγαμε πως τα γεγονότα αυτά έβαλαν τη σφραγίδα τους πάνω στις εποχές. Οι μεγάλες κατακτήσεις, οι ανακαλύψεις νέων χωρών, οι εφευρέσεις, οι εξερευνήσεις κλπ είναι σημαδιακά φαινόμενα της εποχής τους.

Της δικής μας εποχής τα μεγάλα φαινόμενα είναι κυρίως οι κατακτήσεις του διαστήματος, ο χιππισμός με την απέραντη ελευθεριότητά του και η απεριόριστη γνώση για το κάθε τι.
Παράλληλα, υπάρχει σήμερα σε πολλούς η εσφαλμένη αντίληψη ότι ήδη έχουμε φθάσει σε πολύ μεγάλα ύψη αίγλης και δόξης, ώστε ένας επιτυχημένος άνθρωπος, σημερινός άνθρωπος, δεν θα πρέπει να ασχολείται ή έστω να ενδιαφέρεται για τίποτε άλλο, ακόμα κι αν αυτό είναι η Αγία Γραφή, το βιβλίο του Θεού για τον άνθρωπο.

Πόση παρεξήγηση, αλήθεια! Αλλά η Βίβλος σήμερα, μ’ όλη αυτή την παρεξήγηση, στέκεται ψηλά. Πολύ ψηλά! Είναι το Βιβλίο που στην εποχή των διαστημικών επιτυχιών προσφέρει την αληθινή επιτυχία, που είναι η υποστήριξη του Θεού στη ζωή μας. Στην εποχή της απεριόριστης ελευθερίας του χιππισμού προσφέρει την αληθινή ελευθερία, που βρίσκεται στην ηθική απελευθέρωση από κάθε μορφή κακού. Και τέλος, στην εποχή της απέραντης γνώσεως η Αγία Γραφή δίνει την υπέρτατη γνώση του Θεού, όπως Εκείνος αποκαλύπτεται μέσα σ’ αυτή.

Περιφρονώντας λοιπόν ένα τέτοιο Βιβλίο, που δίνει τις μεγαλύτερες απαντήσεις στις ανάγκες της ψυχής και του πιο μοντέρνου ανθρώπου, κινδυνεύουμε να χαρακτηρισθούμε αναχρονιστικοί…!
Αντίθετα, μελετώντας της Αγία Γραφή, βρίσκουμε ψυχική λύτρωση, γαλήνη και ηρεμία, αγαθά που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη στη σημερινή πολυτάραχη εποχή μας.

π. Νικ. Στασινόπουλος