Ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ στον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγ. Φιλοθέης στη Μητρόπολη Αθηνών

Με λαμπρότητα τελέσθηκε το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017 o Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός επί τη μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών, όπου φυλάσσεται το Σεπτό Λείψανό της, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γαβριήλ, απευθυνόμενος προς το πολυπληθές εκκλησίασμα, αναφέρθηκε με θερμά λόγια τόσο στο θαυμαστό βίο της «Κυράς των Αθηνών» Αγίας Φιλοθέης, όσο και στην τεράστια προσφορά της, με την οποία συνέβαλε στην πνευματική αφύπνιση του έθνους μας κατά την περίοδο της τουρκικής σκλαβιάς. Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά: «η Αγία Φιλοθέη αφιέρωσε τα πάντα στον Θεό και προσπάθησε, μέσα στην υπόδουλη Ελλάδα, να αναστήσει το γένος μέσα από την παιδεία, δημιουργώντας σχολές, δημιουργώντας φιλανθρωπικά ιδρύματα και σπουδάζοντας παιδιά, σε μία στιγμή που ο Έλληνας είχε αρχίσει να διακόπτει τη σχέση του με την παράδοση. Αν δεν υπήρχε η Αγία Φιλοθέη κανείς μας δεν θα ήξερε ποια θα ήταν σήμερα η σχέση μας με την ελληνική μας παράδοση και τον Χριστιανισμό», ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του με την προτροπή: «ας παρακαλέσουμε την Αγία Φιλοθέη, ασπαζόμενοι το Τίμιο Λείψανό της, να μας κάνει κι εμάς πρόσωπα, όπως εκείνη.. ελεύθερα, πρόσωπα γεμάτα Χριστό, γεμάτα ελπίδα για να προσφέρουμε κι εμείς στην σύγχρονη Ελλάδα μας Χριστό, πολιτισμό, αγάπη και όλα όσα χρειάζονται για να είναι ο άνθρωπος πραγματικά ελεύθερος».

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για την άδεια και την ευλογία του να χοροστατήσει στον Πανηγυρικό Εσπερινό.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως