Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ: «Θέλει τόλμη να είσαι Ορθόδοξος!»

Ομιλητής στις εργασίες του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου υπό τον τίτλο «Ο Οικουμενικός Άγιος Σιλουανός», το οποίο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Ιερό Ναό Αγ. Παρασκευής Ν. Πεντέλης ήταν την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Το Συνέδριο διεξάγεται από τις 30/9-7/10 στην αίθουσα εκδηλώσεων του νεοεγκαινιασθέντος Ιερού Ναού Αγ. Παρασκευής Ν. Πεντέλης στο πλαίσιο των λατρευτικών εκδηλώσεων επί τη αφίξει της Τιμίας Κάρας του Αγ. Σιλουανού του Αθωνίτου (80 Έτη από την Κοίμησή και 30 Έτη από την Αγιοκατάταξή του) από την Ιερά Μονή Αγ. Παντελεήμονος Αγ. Όρους.

Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου είχε ως γενικό θέμα: «Η έννοια της Αγιότητος στην Ορθοδοξία και στα σύγχρονα προτεσταντικά ρεύματα», κατά την οποία ανέλυσε τη σημασία των εννοιών «Άγιος» και «Αγιότητα» στην διδασκαλία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τονίζοντας τόσο τις πτυχές, όσο και τις προϋποθέσεις της που καθιστούν ένα πρόσωπο «άγιο» φέρνοντας ως λαμπρό παράδειγμα το θεάρεστο βίο του Αγίου Σιλουανού.

Ο Σεβασμιώτατος μεταξύ άλλων τόνισε: «…Στην Ορθόδοξη Εκκλησία κέντρο όλων και κέντρο του κόσμου είναι ο θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. Δεν είναι ο άνθρωπος, δεν είναι ο εαυτός μας. Είναι δύσκολο να παραδεχθούμε ότι δεν είμαστε εμείς το κέντρο του κόσμου, αλλά ο Χριστός. Θέλει τόλμη να είσαι Ορθόδοξος!».

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του Σεβασμιωτάτου το παρών έδωσαν ο τέως Πολιτικός Διοικητής του Αγ. Όρους κ. Αρίστος Κασμίρογλου, Πατέρες από την Ιερά Μονή Αγ. Παντελεήμονος Αγ. Όρους, η Καθηγουμένη της Ιερού Ησυχαστηρίου Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σερρών Γερόντισσα Ιακώβη με μέλη από την Αδελφότητα της Μονής, ο κ. Δημήτριος Πασσάκος, Επίκουρος Καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος στη συνέχεια εκφώνησε ομιλία υπό τον τίτλο: «Άγιος Σιλουανός και Αγιότητα στην Αγία Γραφή» κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί καθώς και πλήθος κόσμου.

Η Τιμία Κάρα του Αγ. Σιλουανού, η οποία μεταφέρεται για πρώτη φορά στην Αττική θα παραμείνει στον Ιερό Ναό μέχρι και τις 8 Οκτωβρίου 2018.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως