Επίσκεψη του πρ. Αρχιεπισκόπου Καντουαρίας στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας

Επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Μαΐου 2019 ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας και Πριμάτου Αγγλίας, Λόρδος δρ. Rowan Williams, συνοδευόμενος από τον Αποκρισάριο του Αρχιεπισκόπου και αγγλικανό πρωτοεφημέριο Αθηνών κ. Λεονάρδο Ντούλα, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ τους επεφύλαξε θερμή υποδοχή.

Κατά την διάρκεια της συναντήσεως, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως, ο κ. Γαβριήλ ενημέρωσε αρχικά τον Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας για την ιστορία της προσφυγικής Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα τόσο ποιμαντικά, που αφορούν στο ευρύ κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως όσο και θέματα κοινού θρησκευτικού ενδιαφέροντος, όπως το μείζον ζήτημα του προσφυγικού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας επεσήμανε την σπουδαία προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη διάρκεια της οικονομικής και προσφυγικής κρίσεως στην πατρίδα μας, εκθειάζοντας τον δύσκολο ρόλο της απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του λαού όλα αυτά τα χρόνια, ενώ επαίνεσε τον Σεβασμιώτατο για το σημαντικό φιλανθρωπικό έργο που πραγματοποιείται στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

Ο κ. Williams ευχαρίστησε τον κ. Γαβριήλ για την αγάπη και την γενναία φιλοξενία του, τονίζοντας ότι η δουλειά ενός κληρικού δεν ολοκληρώνεται μόνο μέσα στην ναό, αλλά συνεχίζεται και έξω από αυτόν, αφού όλοι μας αντλούμε δύναμη από την πίστη μας στο Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος τέλος δώρισε στον πρ. Αρχιεπίσκοπο Καντουαρίας ένα αρχιερατικό εγκόλπιο εις ανάμνηση της επισκέψεώς του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Rowan Williams γεννήθηκε στην πόλη Σουόνσι της Ουαλίας. Σε ηλικία 36 ετών ήταν ήδη Καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Παράλληλα χειροτονήθηκε ιερέας και το 1991 επίσκοπος του Μονμάουθ, στην Εκκλησία της Ουαλίας. Το 1999 εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Ουαλίας, και το 2002 Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι. Στη θέση αυτή παρέμεινε για μια δεκαετία, οπότε οικειοθελώς παραιτήθηκε, τον Δεκέμβριο του 2012. Το 2013 επανήλθε στην πανεπιστημιακή του δραστηριότητα, ως πρύτανης (master) στο Μάνταλιν Κόλετζ του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, θέση την οποία διατηρεί έως σήμερα.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως