Εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως-Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας για τους πρόσφυγες του χθες και του σήμερα

28 social media engagement

Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφεία και ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας πραγματοποίησαν την Τρίτη 7 Μαΐου 2019 το απόγευμα στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) εκδήλωση με θέμα: «Από την προσφυγιά του χθες, στην προσφυγιά του σήμερα».

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ, ο Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ. Άρης Βασιλόπουλος, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχ. Παντελεήμων Παπασυννεφάκη Διευθυντής του Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο κ. Γεώργιος Τσιάκαλος ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του ΑΠΘ και η κ. Aιμιλία Σταθούλια, Συντονίστρια Έργου του Προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση- ESTIA στο Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας– Ν. Χαλκηδόνας.

Οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην ιστορική σύνδεση του προσφυγικού ζητήματος του παρελθόντος και του σήμερα, αναφερόμενοι στην αλληλεγγύη και στην ανθρωπιά που επέδειξε η Ελλάδα στην πρόσφατη προσφυγική κρίση, καθώς και στην ανάγκη ένταξης των ανθρώπων αυτών στην Ελληνική κοινωνία.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στο μείζον και επίκαιρο ζήτημα του προσφυγικού και λαμβάνοντας αφορμή από το βαθυστόχαστο και ιδιαίτερα συγκινητικό μελοποίημα που ψάλλεται την Μ. Παρασκευή με τον τίτλο «Δός μοι τούτον τον ξένον», έκανε λόγο για την θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ζήτημα αυτό για αδόλευτη αγάπη και ανιδιοτελή προσφορά προς κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων και οικογένειες προσφύγων και αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στο Δήμο μέσω του προγράμματος Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση- ESTIA.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως