Το μεγαλύτερο θαύμα

Σκέψεις στην Κυριακή της Σαμαρείτιδος (Ιω. δ’ 5-42)

Σήμερα ο Χριστός φανερώθηκε στη Σαμαρείτιδα, μια γυναίκα ξένη. Σήμερα της μίλησε για το νερό που μόνο Εκείνος μπορεί να δώσει. Εκείνο που σε ξεδιψά για πάντα, εκείνο που υπόσχεται την παντοτινή ζωή. Κι αφού Τον άκουσε, πολύ προσεκτικά, η Σαμαρείτιδα γυναίκα, ζήτησε παρευθύς το νερό αυτό να πιει. Άκουσε όμως τον Χριστό, που δίνει το ζωντανό νερό, δεν έκλεισε τ’ αυτιά της! Ο Χριστός της φανέρωσε κρυφές πτυχές της ζωής της. Κι εκείνη αφού Τον άκουγε προσεκτικά, ολόκληρος Θεός της φανερώθηκε: ο Ιησούς Χριστός, Θεού Υιός, Σωτήρ! Αμέσως εκείνη έτρεξε να κηρύξει στους άλλους ποιόν συνάντησε, ποιος της φανερώθηκε, δώδεκα το μεσημέρι, όταν πήγε να φέρει νερό απ’ τη πηγή.

Τι θα είχε στερηθεί αν είχε αρνηθεί ν’ απαντήσει στον Χριστό; Η κοινωνία της εποχής σαφώς το απαγόρευε. Απαγορεύεται ρητά να συναναστρέφεται κάποιος Ιουδαίος με κάποιον ή κάποια απ’ τη Σαμάρεια! Μολονότι λοιπόν θα μπορούσε να γυρίσει στο Χριστό την πλάτη, εκείνη πιστά Τον ακούει, ακόμα και όταν της αποκαλύπτει ο Χριστός τα δικά της σφάλματα, αυτά του παρελθόντος. Η Σαμαρείτιδα όντως θα μπορούσε να είχε φύγει. Έμεινε και άκουσε.

Ο Χριστός φανερώθηκε, είπε δηλαδή στη Σαμαρείτιδα, ότι είναι ο Μεσσίας αφού εκείνη πρώτα ουσιαστικά το ζήτησε.

Κανέναν δε πιέζει ο Χριστός. Περιμένει εμείς ελεύθερα να συμφωνήσουμε μαζί Του, να συναινέσουμε, δηλαδή, στη Σωτηρία μας.

Όταν ήταν στο Σταυρό θα μπορούσε να καλούσε όλους τους αγγέλους να Τον ελευθερώσουν. Τότε, τι θα γινόταν; Όλοι θα πίστευαν απ’ το θαύμα, κανείς δεν θα είχε αναζητήσει να βρει τον Χριστό και να Του ζητήσει με όλη τη ψυχή και τη καρδιά, να του φανερωθεί, να του αποκαλυφθεί στη ζωή του.

Η Σαμαρείτιδα ζήτησε απ’ τον Χριστό να πιει το νερό που θα την ξεδιψάσει για πάντα, προτού ο Χριστός “κάνει το θαύμα”, αποκαλύψει δηλαδή μπροστά στα μάτια της τα αμαρτήματά της. Η γυναίκα δεν ζήτησε να πιει το ζωντανό νερό όταν είδε το θαύμα, αλλά όταν άκουσε ότι μονάχα ο Χριστός είναι Εκείνος που το ζωντανό νερό μπορεί να της δώσει.

Ο Θεός μας φανερώνεται όταν εμείς το ζητήσουμε. Πολλοί λένε ότι “θα πιστέψω στο Θεό, όταν δω κάποιο υπερφυσικό θαύμα να συμβαίνει”. Είμαστε στ’ αλήθεια οι άνθρωποι άπιστοι. Ο Χριστός μας λέγει, ότι προτού δούμε τα θαύματα, ας σκεφτόμαστε ότι θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να χαιρόμαστε γιατί τα ονόματά μας έχουν απογραφεί στον ουρανό. Το μεγαλύτερο θαύμα είναι η Σωτηρία μας, η Ανάσταση που παιανίζουμε υμνολογικά περισσότερο τούτες τις μέρες… Κι αν γίνονται θαύματα σε τούτην εδώ τη γη, γίνονται γιατί στην Εκκλησία ζούμε ακριβώς αυτή τη Βασιλεία των Ουρανών, στην οποία έχουν απογραφεί τα ονόματά μας.

Χριστός ανέστη!

Μαζί με τους Αγίους όλων των αιώνων, απαντά μαζί μας το “αληθώς ο Κύριος”, η Σαμαρείτιδα εκείνη γυναίκα, η Αγία Φωτεινή και ένδοξη Ισαπόστολος και Μάρτυρας της Αλήθειας.

Ιάσων Ιερομ.