Που γεννάται ο Χριστός;

Που γεννάται;
Χριστούγεννα! Ημέρα χαράς, ελπίδας, αγάπης. Είναι η μέρα που ο Θεός χάρισε στον άνθρωπο τη Θεότητα του. Είναι η μέρα που ο άνθρωπος οικειώνεται τον Θεό. Είναι η μέρα που μαθαίνει ο άνθρωπος τι σημαίνει αγαπώ, ταπεινώνομαι, αγκαλιάζω τον άλλον εκεί που είναι και όπως είναι, στον πόνο του, στη δυσκολία του, στην αμαρτωλότητα του, στην αποτυχία του.

Αυτός είναι ο δρόμος που καλούμαστε να βαδίσουμε ως άλλοι Μάγοι. Το αστέρι παραμένει φωτεινό και αναμένει να συναντήσει τις καρδιές που αναζητούν να προσκυνήσουν τον νεογέννητο Χριστό.
Οι Μάγοι ταξίδεψαν μίλια με οδηγό το αστέρι για να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος. Ένα ταξίδι το οποίο κάνει κάθε άνθρωπος από τη στιγμή που θα αποφασίσει να συναντήσει τον Θεό στο σημείο μηδέν, στον τόπο της Γέννησης του.

Που όμως γεννάται;
Λέμε ότι γεννιέται στις καρδιές μας. Αλλά ποιος είναι ο δρόμος της καρδιάς; Ποιο είναι το αστέρι που θα μας οδηγήσει;

Ο Θεός μας έχει χαρίσει δώρα-αστέρια τα οποία αν δεν αναζητήσουμε δεν θα φτάσουμε ποτέ στον τόπο της Γέννησης, στον τόπο της καρδιάς.

Όλα γύρω μας φαντάζουν τόσο συνηθισμένα! Άνθρωποι… κάθε άνθρωπος κι ένα μυστήριο! Σαν ένα αστέρι! Και τότε -για τους Μάγους- ο ουρανός ήταν γεμάτος αστέρια. Διέκριναν, όμως, ένα αστέρι το οποίο θα τους οδηγούσε στον τόπο του Θαύματος.

Αυτό το αστέρι αναζητούμε κι εμείς. Το αστέρι που θα μας οδηγήσει στον τόπο της Γέννησης, στον τόπο της καρδιάς.

Το αστέρι αυτό δεν φαίνεται ότι λάμπει, είναι κρυμμένο, και πρέπει να το αναζητήσουμε. Που; Στους ανθρώπους που μας περιβάλλουν. Πόσο συνηθισμένοι! Όσο και τ΄ αστέρια! Το αστέρι όμως που θα ξεχωρίσουμε και θα μας φέρει στον τόπο της Θείας Παρουσίας είναι η στιγμή της συνάντησης με τον άλλον. Είναι η στιγμή που θα σκύψουμε και θα αγκαλιάσουμε τον άλλον, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έσκυψε ο απειροτέλειος Θεός στον πονεμένο άνθρωπο. Είναι η στιγμή που θα χαμηλώσουμε προκειμένου να συναντήσουμε τον αδύναμο, τον περιθωριοποιημένο, τον αποκλεισμένο.

Αυτός είναι ο τόπος που αναζητούσαμε, ο τόπος της καρδιάς, ο τόπος της Συνάντησης, ο τόπος της Γέννησης. Αυτός είναι ο τόπος που γεννάται ο Θεός!

Χρόνια πολλά!

π. Νήφων Βλυσίδης