Μια σιωπηλή μαρτυρία

Ο άνθρωπος ως δημιουργικό ον αναζητά τρόπους για να εκφράσει τις βαθύτερες αλήθειες που τον εμπνέουν και του δίνουν ζωή.Την έμπνευση του αυτή αποτύπωσε τον έκτο αιώνα μέσα από ένα μνημείο, την Αγία Σοφία. Ένας Ναός ο οποίος αφήνει ενεούς τους αιώνες, καθώς παλεύει με την ανθρώπινη βαρβαρότητα.

Στέκεται, όμως, και συνεχίζει σιωπηλά να μαρτυρεί την αλήθεια του.

Είναι ένα μνημείο σύμβολο, το οποίο φανερώνει τη Σοφία του Θεού. Μοιάζει να είναι το σημείο μηδέν• το σημείο που σμίγει μυστηριωδώς το Θείο με το ανθρώπινο.

Κάθε άνθρωπος ο οποίος μπαίνει μέσα σε αυτό το μνημείο, μένει εκστατικός μπροστά στην ταπεινή μεγαλοπρέπεια που αποπνέει.

Θαρρείς ότι εκεί, ο ουρανός συναντά την γη. Ο ουρανός κατεβαίνει τόσο χαμηλά, όχι για να καταπλακώσει την ανθρωπότητα, αλλά για να την αγκαλιάσει.

Τι μαρτυρία!

Όσο σιωπηλή τόσο ζωντανή!

Ένας Λόγος ο οποίος απευθύνεται στις καρδιές των ανθρώπων. Μαρτυρεί ότι ο Θεός δεν είναι ένας κριτής απόμακρος κλεισμένος στον εαυτό του.

Είναι ο Θεός που αγκάλιασε και αγκαλιάζει τον άνθρωπο με τέτοιο τρόπο τόσο υπερβατικό όσο και ανθρώπινο. Έγινε Ένας από εμάς για να μας δώσει τη δυνατότητα να ενωθούμε μαζί Του.

Ας προσευχηθούμε ο Θεός να ανοίξει τα μάτια της ψυχής των γειτόνων μας και να δουν το Μυστήριο που μαρτυρεί η Σοφία του Θεού.

Ίσως μέσα στην Αγία Σοφία -ασυνείδητα- να αναζητούν τον Θεό που τους λείπει, τον Θεό της αγάπης, τον Θεό που αγγίζει και κατακτά καρδιές!

π. Νήφων Βλυσίδης

There are no photos with those IDs or post 25612 does not have any attached images!