Μία άλλη οπτική της γνώσης
Αιώνες βασανίζει την ανθρωπότητα το δίπολο θρησκείας και επιστημονικής γνώσης. Αιωρείται η αίσθηση ότι η μία αναιρεί την άλλη ή και εναντιώνεται. Κατά τον μεσαίωνα, το δίπολο αυτό κορυφώνεται στη Δύση. Μέχρι και σήμερα συνεχίζει να απασχολεί πολλούς εκπροσώπους και των δύο χώρων.
Τρεις άνθρωποι, οξυνούστατοι, καλλιεργημένοι πνευματικά και γνωστικά, φώτισαν από μία άλλη οπτική τη σχέση επιστήμης και θρησκείας. Είδαν να ξεδιπλώνεται μέσα από τη γνώση η σοφία του Θεού.
Οι τρεις Ιεράρχες αποτελούν πρότυπα για κάθε εποχή. Ήταν οι άνθρωποι που αξιοποίησαν με διάκριση τη γνώση δίνοντάς της νόημα και κατεύθυνση.
Τόσο ο Μέγας Βασίλειος, όσο ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο Γρηγόριος ο Θεολόγος αντιλήφθηκαν ότι η έρευνα και, γενικότερα, η επιστημονική γνώση δεν συγκρούεται με την πίστη μας.
Δεν φοβήθηκαν τη γνώση, αλλά είδαν ότι η ένταξή της στο πλαίσιο της παρουσίας του Θεού της προσδίδει μία άλλη διάσταση, πέρα από κάθε σύγκρουση.
Μέλημα της επιστήμης είναι να μελετά τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε και εξελίχθηκε ο κόσμος. Ενώ η πίστη έχει ως σκοπό να μας φέρει σε Κοινωνία με την Αιτία της Δημιουργίας του κόσμου, τον Θεό.
Οι τρεις Ιεράρχες ήξεραν ότι η παρουσία του Θεού στη ζωή μας μπορεί να νοηματοδοτήσει τα πάντα. Εντός αυτού του πλαισίου έθεσαν και τη γνώση.
Η γνώση είναι ένα ατελείωτο ταξίδι στον αισθητό κόσμο. Είναι ένα ταξίδι χωρίς τέλος. Αιώνες παλεύει ο άνθρωπος να την εξαντλήσει, αλλά κάθε αποκάλυψη ανοίγει το δρόμο για κάτι μεγαλύτερο, κάτι ανώτερο, κάτι άπιαστο!
Για τον άνθρωπο του Θεού η γνώση δεν αποτελεί πρόσκομμα. Είναι το πρώτο σκαλοπάτι που μας ανάγει από το αισθητό και μετρήσιμο στο Υπεραισθητό και Άπειρο.
Μέσα από αυτό το πρίσμα οι τρεις Ιεράρχες φωτίζουν τη γνώση. Η φυσική αποστολή της είναι να οδηγήσει τον άνθρωπο στην αναζήτηση του Άπιαστου, του Άναρχου, του Αιώνιου!
π. Νήφων Βλυσίδης