Ενημέρωση περί Αιρέσεων

Οι ημέρες που ζούμε παρουσιάζουν ιδιαίτερη δράση των Αιρέσεων, ποικίλων προπαγανδών και θρησκευτικού περιεχομένου, παραθρησκευτικών προσηλυτιστικών ενεργειών και εξαπατήσεως των αφελών. Όλοι είμαστε πραγματικοί μάρτυρες των «Ψευδομαρτύρων του Ιεχωβά», των γνωστών Χιλιαστών και της λυσσωδούς προσπάθειάς τους «ἵνα ποιήσουν ἕνα προσήλυτον».

Δυστυχώς δεν είναι οι μόνοι. Νεοπεντηκοστιανοί, Αρχαιολάτρες ή Νεοειδωλολάτρες, ποικίλων αποχρώσεων Διαμαρτυρόμενοι (Προτεστάντες), εκπρόσωποι Σεκτών και επικίνδυνων Παραθρησκευτικών Ομάδων και Καταστροφικών Λατρειών προσπαθούν να πλανήσουν «εἰ δυνατόν καί τούς ἐκλεκτούς». Εάν προσθέσουμε σ’ αυτόν τον ορυμαγδό των προσηλυτισμών τις αρχαίες Ανατολικές θρησκείες με τις διάφορες Γιόγκα, Ρεφλεξοθεραπείες, Κρυσταλλομαντείες, Ομοιοπαθητικές και δεν έχει τέλος, αλλά και τα μέντιουμς, ψευτομάγους και δήθεν φωτισμένες, σχηματίζουμε μία αμυδρή εικόνα των κινδύνων, που μας περιβάλλουν και δηλητηριάζουν πνευματικά, ηθικά και κοινωνικά το καθημερινό μας «γίγνεσθαι».

Ο Κύριος είχε προειδοποιήσει τους Μαθητές Του για την εμφάνιση «ψευδοχρίστων και ψευδοπροφητών» (Ματθ. Ζ’ 15, κδ’ 11). Και ο Θείος Παύλος καλούσε τους Πρεσβυτέρους της Εφέσου στην Μίλητο να προσέχουν «ἑαυτοῖς καί παντί τῷ Ποιμνίῳ», λόγω επικείμενης εμφάνισης «λύκων βαρέων μή φειδομένων τοῦ Ποιμνίου καί ἀνδρῶν λαλούντων διεστραμμένα τοῦ ἀποσπᾶν τούς Μαθητάς ὀπίσω αὐτῶν» (Πραξ. κ’ 28-30).

Το όλο έργο αντιμετώπισης των αιρέσεων και προπαγανδών αποτελεί πρωτίστως ευθύνη των Ποιμένων της Εκκλησίας, αλλά και των ενσυνειδήτων Ορθοδόξων Χριστιανών, σε αρμονική σύνδεση και πνευματική κοινωνία και συνεργασία με τους κατά τόπους Διαδόχους των Αγίων Αποστόλων, τους Επισκόπους ώστε να διαφυλάσσουν το λογικό Ποίμνιο από τους διαστρεβλωτές της Αλήθειας οδηγούμενοι αυτό «εἰς νομάς σωτηρίους», εντός της σωστικής Κιβωτού της του Χριστού Εκκλησίας.

Επειδή η αντιμετώπιση του προβλήματος και η κατάλληλη Ποιμαντική θεραπεία και συμπεριφορά προϋποθέτουν βαθύτερη γνώση του όλου θέματος, ώστε να αναζητηθεί και να βοηθηθεί ο εγκλωβισμένος και παγιδευμένος, για να μη κάνουμε ζημία αντί ωφελείας και οδηγήσουμε πιθανώς σε μεγαλύτερη σύγχυση ή αναγκάσουμε τον θυματοποιούμενο να ενσωματωθεί στην καταστροφική ή αιρετική ομάδα σαν καταφύγιο, καλούμε σε ενημέρωση, κατά το δυνατόν εξειδίκευση και γνώση της προβληματικής που χαρακτηρίζει κάθε ομάδα ή παραθρησκευτική οργάνωση.

Σας περιμένουμε για ενημέρωση, ανάλυση του τρόπου δράσεως, κατάρτιση και δραστηριοποίηση έχοντας βασική μας προϋπόθεση την Θεία βοήθεια και επαρκή γνώση του αντικειμένου.

Μπορείτε να δηλώσετε τα στοιχεία Σας στους Εφημερίους των Ιερών Ναών, οι Ιερατικοί Προϊστάμενοι των οποίων οφείλουν να τα προσκομίσουν εγκαίρως στην Ιερά Μητρόπολη για την απάρτιση των αναλόγων ομάδων. Μία ανάλογη πρωτοβουλία θα ενισχύσει αποφασιστικά την αντιαιρετική προσπάθεια της Εκκλησίας, για προστασία όσων αντιμετωπίζουν αυτούς τους κινδύνους και εμάς τους ίδιους.