«Ένα Δώρο ξεχωριστό…»

Οι προετοιμασίες είναι ατελείωτες… Άλλα τραπέζια θα γεμίσουν και άλλα όχι. Μέσα στις έγνοιες μας είναι και τα δώρα που θα ανταλλάξουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Σκεφτόμαστε τις υποχρεώσεις μας, τα δώρα που έχουν προηγηθεί και τα δώρα που θα προσφέρουμε.

Έχουμε αγωνία αν θα αρέσουν, αν είναι κάτι πραγματικά χρήσιμο και ξεχωριστό. Άλλοτε πάλι, απλά θέλουμε να βγούμε από την υποχρέωση επιστρέφοντας τα ίσαή να πείσουμε τον εαυτό μας ότι κάναμε μία καλή πράξη!!!

Τρέξιμο, ψώνια, άγχος, αγωνία, σκέψεις… Μήπως ξεχάσαμε κάτι; Μάλλον! Ξεχάσαμε γιατί τρέχουμε• Ξεχάσαμε το κεντρικό γεγονός των εορτών• Ξεχάσαμε ότι υπάρχει ένα ξεχωριστό δώρο για κάθε άνθρωπο, για κάθε καρδιά.

Είναι ένα δώρο το οποίο μπορεί να έχει κάθε άνθρωπος εάν το θελήσει, από τον πιο πλούσιο και επιφανή μέχρι τον πιο φτωχό και ξεχασμένο στα μάτια του κόσμου. Το δώρο αυτό μας το χάρισε ο Θεός την νύχτα της Γέννησης του Χριστού.

Ο ακατάληπτος Θεός ο οποίος δεν περιορίζεται χρονικά και σχηματικά, γεννιέται σε συγκεκριμένη στιγμή, παίρνοντας συγκεκριμένη μορφή. Λαμβάνει ανθρώπινο σώμα και με αυτό τον τρόπο χαρίζει στον άνθρωπο ένα μεγάλο δώρο, την Θεότητα Του.

Στο πρόσωπο του Χριστού συναντώνται δύο εντελώς διαφορετικές φύσεις, η Θεία με την ανθρώπινη. Καθώς ενώνονται οι δύο φύσεις η ανθρώπινη φύση αγιάζεται και με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε κάθε άνθρωπο να ενωθεί με τον Θεό.

Αυτό είναι το μεγάλο δώρο που χάρισε ο Θεός στην ανθρωπότητα, την Θεότητα Του.

Σε αυτό το Δώρο μπορεί να μετέχει κάθε άνθρωπος που το επιθυμεί. Αυτό το δώρο χαρίζεται πλούσια κάθε φορά στην Θεία Λειτουργία.

Ένα Δώρο, το οποίο αυτοπροσφέρεται (αφού το Δώρο είναι ο ίδιος ο Θεός) και αναζητά να ενωθεί και να γίνει ένα με τον καθένα μας. Ψάχνει να βρει την καρδιά που θέλει να ενωθεί μαζί Του και να αποτελεί μέρος της ζωή της.

Όπως εκείνη τη νύχτα ο άπειρος Θεός αναζήτησε να συναντήσει τον άνθρωπο για να ενωθεί μαζί του, το ίδιο συνεχίζει να κάνει και τώρα.

Κάθε φορά στη Θεία Λειτουργία βγαίνει στην Ωραία Πύλη και μας καλεί να Τον Κοινωνήσουμε.

Μία από τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να λάβουμε αυτό το Δώρο είναι η ελεύθερη επιλογή μας. Πρέπει να είναι ελεύθερη από κάθε καταναγκασμό, ακόμη και από αυτόν του εθίμου.

Κοινωνούμε όχι επειδή το ορίζει το έθιμο, αλλά επειδή θέλουμε να μπει ο Θεός στο σώμα μας και στη ζωή μας• να γίνουμε ένα μαζί Του και να γεμίσουμε με τα χαρίσματα Του.

Υπάρχει άραγε στη σκέψη μας αυτό το δώρο…;

Πρόκειται για ένα δώρο διαφορετικό, χωρίς υποχρέωση, χωρίς άγχος και ατελείωτους υπολογισμούς. Ένα δώρο που μπορεί να γεμίσει την ύπαρξη μας•! Γιατί; Γιατί έχει αγάπη, γιατί έχει παρουσία, γιατί έχει Θεό, γιατί είναι ένα δώρο ξεχωριστό!

Αρχιμ. Νήφων Βλυσίδης