Μπροστάρισσα η Αγάπη!

Σκέψεις στην Κυριακή των Μυροφόρων (Μαρκ. ιε’ 43- ιστ’ 8)

  • Σε ‘μας που στην Αγάπη δείχνουμε αδυναμία, σε ‘μας που τα θέλουμε όλα μπροστά μας,
  • σε ‘μας που υπερβολικά βιαζόμαστε για τα πάντα και τα θέλουμε όλα εδώ και τώρα,
  • σε ‘μας που ξεχνάμε τι θα πει υπομονή και γινόμαστε ένα με τα πάντα γύρω μας που κινούνται σε τόσο γρήγορους ρυθμούς,
  • σε ‘μας που καθημερινά ρωτάμε και για καμιάν απάντηση δεν αγωνιζόμαστε,
  • σε ‘μας που φτιάχνουμε τη κοινωνία και μέσα σ’ αυτή ζούμε και ονειρευόμαστε,
  • σε ‘μας τους ανθρώπους του 2017 και στον άνθρωπο της κάθε εποχής έρχεται ν’ απαντήσει το θάρρος των Μυροφόρων και των κρυφών του Σωτήρα μαθητών.

Ο Ιησούς είχε σταυρωθεί, ο Ιησούς ενταφιάστηκε. Ήδη είχε περάσει η δεύτερη μέρα από το θάνατό Του. Μα, Αυτός είχε πει πως θ’ αναστηθεί! Οι μαθητές Του έδειχναν ότι Τον είχαν πιστέψει… Κι όμως κρύφτηκαν: αφέθηκαν στους φόβους τους… Κρύφτηκαν αλλά παρέμειναν μαζί, κλεισμένοι μέσα στο σπίτι εκείνο που έπειτα τους συνάντησε ο Αναστημένος. Μείναν σ’ αυτό μα φοβισμένοι, όταν οι γυναίκες γινήκαν Μυροφόρες προτιμώντας απ’ τον φόβο την Αγάπη και βάζοντας μπροστάρισσα αυτή, κίνησαν προς το μνήμα να τιμήσουν του Σωτήρα το Σώμα. Είχαν φόβο στ’ αλήθεια, μα έμειναν σαν τους μαθητές ενωμένες. Αλλά δεν έμειναν σαν κι αυτούς κρυμμένες…

Οι σύγχρονοι “σοφοί” του κόσμου, στο Ευαγγέλιο βλέπουν “ιστοριούλες” που πηγαίνουν τον άνθρωπο “πίσω”, ότι τάχα δεν τονε βοηθάνε “μπροστά” για να πάει:

σήμερα λοιπόν μας διδάσκουν οι Μυροφόρες, που η Αγάπη τους για τον Χριστό τις έκανε να ξεπεράσουν τους φόβους και να βαδίσουν νωρίς πρωί προς τον τάφο του Ιησού, παρότι Τονε φύλαγαν στρατιώτες. Ζωντανό σχολειό Αγάπης, οι Μυροφόρες, Αγάπης για τον Χριστό, Αγάπης για την Αλήθεια, αγώνα για την αναζήτησή της.

  • Σε’μας που ολιγοψυχούμε στην Αγάπη, απάντηση οι Μυροφόρες μας δίνουν.
  • Σε ‘μας που συχνά προτιμάμε τα ψέματα απ’ την αλήθεια, απάντηση η Αλήθεια της Αγάπης τους δίνει.
  • Σε ‘μας που βιαζόμαστε και θέλουμε γρήγορες απαντήσεις, όπως οι ταχύτητες του ίντερνετ που έχουμε στα σπίτια μας, είναι οι Μυροφόρες που μας λένε ότι αν θέλουμε απαντήσεις πρέπει να μάθουμε να ξεπερνάμε τους φόβους μας κι η Αγάπη να ‘ναι εκείνη που τελικά θα κινητοποιεί το κάθε μας βήμα.
  • Σε ‘μας που η καθημερινότητα δημιουργεί φόβους κι οι φόβοι αυτοί δένονται με τη ζωή μας και μας στερούν την Αγάπη και μας στερούν και τη ζωή, οι Μυροφόρες πρώτες μας αναγγέλλουν το

Χριστός Ανέστη!

Στον κενό του Σωτήρα Τάφο, στη συντροφιά των Μυροφόρων κι εμείς, γνωρίσαμε το πως νικήθηκαν οι φόβοι του καθένα!

Ιάσων Ιερομ.