Αγάπη χωρίς τέλος

σκέψεις στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Σήμερα υψώνεται ο Τίμιος του Σωτήρα Σταυρός. Βλέπουμε να στέκει αγέρωχα από πάνω μας η Αγάπη που δεν έχει τέλος. Όλοι χρησιμοποιούμε το ρήμα “αγαπώ” μα τι στ’ αλήθεια αγαπάμε; Ο Σταυρός σ’ όλους μας δείχνει πως η αγάπη στα λόγια δε τελειώνει. Πραγματικά, η Αγάπη του Σταυρού ξέρει από πράξη, φτάνει και μέχρι το θάνατο ακόμη. Εμείς μέχρι που φτάνουμε; Ας απαντήσουμε μέσα μας σε σχέση με το σκοπό της Αγάπης μας. Σήμερα που υψώνεται ο Τίμιος Σταυρός, αυτός μας απαντάει. Δεν απαντά απλώς με μια κατάφαση, με μια στείρα αναπαραγωγή έτοιμων λέξεων και φράσεων… Ο Τίμιος Σταυρός από ‘κει που συμβόλιζε το θάνατο, ως σύμβολο θανατικής καταδικής, μετά τον Χριστό τη Ζωή χαρίζει και μονάχα με Ζωή μπορεί σ’ όλους ν’ απαντήσει.

Άμα λοιπόν αρχίζουμε ν’ αγαπάμε χωρίς Σταυρό, τότε κάθε τέτοια αγάπη είναι καταδικασμένη στο θάνατο. Στο Γολγοθά, τότε κι εκεί που σταυρώθηκεν ο Χριστός, ενώθηκε όλη η Κτίση. Το ίδιο αίμα έδωσεν ο Χριστός για να σωθούμε όλοι. Η Αγάπη του Χριστού ενώνει. Οι κοσμικές αγάπες ενώνουν τους ανθρώπους προσωρινά κι έπειτα πεθαίνουν γιατί γίνονται του κόσμου βορά, παραδίνονται στο θάνατο που είχαν πρότερα διαλέξει. Ο Χριστός όμως δεν ανήκει σ’ αυτό τον κόσμο. Αν δε ποτίσεις το βασιλικό αυτός θα μαραθεί: έτσι μαραίνεται και περνά σαν όνειρο ό, τι δε ξέρει για την Αγάπη να θυσιάζεται. Τα λόγια του Χριστού θα έμεναν στη λησμονιά, αν Αυτός δε περνούσε απ’ τη Θυσία, αν η Θυσία Του δε γίνονταν δρόμος Αθανασίας για όλους εμάς, που για ‘μας ο Χριστός απέθανε.

Αγαπάμε. Μας είν’ αδύνατον αλλιώς. Αυτό μας λέει ο Τίμιος Σταυρός. Αυτό λέμε κι οι χριστιανοί μέσα στους αιώνες. Ο Σωτήρας από Αγάπη για όλους εμάς πόνεσε στο Ξύλο κι οι χριστιανοί, οι μαθητές Του δηλαδή, πονούν για όλες τις πληγές του κόσμου. Παρακαλούμε στις ιερές ακολουθίες, τα ασύνδετα ο Θεός να ενώνει να ενώνει, Αυτός που άπλωσε στον Τίμιο Σταυρό τις παλάμες Του ώστε εμείς να ενωθούμε.. Έλεγε μια φορά ένας παλιός ιεροκήρυκας ότι στο Σταυρό ενώνονται τα ουράνια και τα επίγεια μα και οι άθρωποι μεταξύ τους, όπως δηλώνει το γεωμετρικό σχήμα του Σταυρού. Η Αγάπη του Χριστού απ’ το Σταυρό Του φαίνεται. Χωρίς τον Σταυρό για τον χριστιανό Αγάπη δεν είναι. Ο Σταυρός μας λέει ότι μας λύτρωσε ο Χριστός απ’ τις παγίδες του κοσμοκράτορα Διαβόλου. Δε βλέπουμε λοιπόν τίποτα σκοτεινό γιατί τα φώτισε όλα η Ανάσταση που ήρθε μετά -τρεις μέρες- απ’ τη θανή του Χριστού μας στο Σταυρό.

Ας πάψει η Αγάπη μας να έχει συμφέρον και τότε θα καταλάβουμε αληθινά τι σημαίνει ο Τίμιος του Κυρίου μας Σταυρός. Ας μη σκεφτόμαστε στην Αγάπη πρώτο τον εαυτό μας πρώτα ας αγωνιζόμαστε να μπαίνουμε στων άλλων τη θέση. Κανένας δε γεννήθηκε κακός, αυτό ποτέ δε πρέπει να ξεχνάμε. Όλους πάνω στο Σταυρό μας έσωσεν ο Χριστός. Σ’ εμάς μένει ν’ απαντήσουμε με ζωή στη πρόσκληση του Σταυρού Του, ν’ ακολουθήσουμε Αυτόν στην αληθινή Ζωή, στην Αγάπη δηλαδή χωρίς τέλος, την Αγάπη που δε τελειώνει.

Ιάσων Ιερομ.