Μήνυμα Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την έναρξη του νέου Σχολικού Έτους

Αγαπητοί Μαθητές και Μαθήτριες,
Αγαπητοί Εκπαιδευτικοί,

Με την ευκαιρία του Αγιασμού για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, απευθύνω προς όλες και όλους τις πιο θερμές και εγκάρδιες ευχές μου για μία καλή, ευλογημένη, δημιουργική, γεμάτη υγεία και πλούσια σε γνώση περίοδο!

Έφθασε λοιπόν η ευλογημένη στιγμή, που συναντιέστε και πάλι με τους φίλους, τους συμμαθητές και τους καθηγητές σας στον φυσικό σας χώρο, που είναι το Σχολείο σας.

Το Σχολείο όμως δεν είναι απλά ένας χώρος συνάθροισης ατόμων, ούτε τόπος, όπου οι μαθητές έρχονται ή παραβρίσκονται κατ᾽ ανάγκη.

Το Σχολείο είναι χώρος ιερός. Μία κοινότητα ζωής και προσωπικών σχέσεων. Ένα εκκολαπτήριο ελεύθερων και δημιουργικών ανθρώπων και ένα εργαστήρι έμπνευσης και εκπλήρωσης ονείρων. Το Σχολείο αποτελεί κατεξοχήν τόπο οραματισμού και αφύπνισης συνειδήσεων, αλλά και χώρο αγαπητικής συνύπαρξης, σεβασμού, διαλόγου και ελευθερίας.

Οτιδήποτε περιορίζει, εγκλωβίζει ή και υποδουλώνει την σκέψη και την ανθρώπινη ψυχή δεν έχει χώρο στις σχολικές αίθουσες.

Γι´ αυτό και στον ιερό χώρο του Σχολείου δεν χωρά ούτε η βία, ούτε ο εκφοβισμός.
Σχολείο και βία δεν ταυτίζονται.

Στη βία δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά μόνον ηττημένοι, αφού όλοι ζουν τον ίδιο πόνο και την ίδια δυστυχία.

Η βία υποδουλώνει, πληγώνει και απομονώνει. Το Σχολείο, αντιθέτως, ενώνει και ελευθερώνει. Μορφώνει τον άνθρωπο και ομορφαίνει τη ζωή.

Κάθε τάξη είναι ξεχωριστή. Κάθε τμήμα είναι διαφορετικό. Κάθε μαθητής, κάθε εκπαιδευτικός, αλλά και κάθε γονιός αποτελούν πρόσωπα μοναδικά και ανεπανάληπτα. Πρόσωπα με ξεχωριστά χαρίσματα και διαφορετικές ικανότητες και δεξιότητες.

Κανείς μας δεν είναι τέλειος. Όλοι όμως είμαστε ζωντανές εικόνες του Θεού, δημιουργήματα της θείας Αγάπης και αυτό αποτελεί για όλους μας μία τεράστια ευθύνη.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά. Δώστε λοιπόν τον αγώνα σας! Ζήστε, ονειρευθείτε, προσπαθήστε να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος και ειρηνικότερος.

Η Εκκλησία μας προσεύχεται για όλους σας και καμαρώνει όλους σας, μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και για όσα το σχολείο τολμά και επιτυγχάνει.

Μέσα από την καρδιά μου εύχομαι σε όλες και όλους να έχετε πλούσια την ευλογία του Θεού, υγεία σωματική και πνευματική, καθώς και ελπίδα για το καλύτερο!

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος ΓΑΒΡΙΗΛ