Μήνυμα Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους

42.000+ social media reach 6.400 social media engagement

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η 1η Σεπτεμβρίου αναφέρεται στο ημερολόγιο ως «Αρχή της Ινδίκτου». Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί για την Εκκλησία μας την αρχή του νέου εκκλησιαστικού έτους και συνδέεται με την αφετηρία της επίγειας διδασκαλίας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και την ανανέωση της καρποφορίας της γης.

H ημέρα αυτή είναι επίσης αφιερωμένη στην «Προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος», γεγονός που αποδεικνύει την στενή σχέση της χριστιανικής πίστεως τόσο με την κτίση και τη δημιουργία, όσο βεβαίως με τον άνθρωπο και τη φύση.

Η νέα εκκλησιαστική χρονιά που σήμερα ξεκινά, βρίσκει τον πλανήτη μας αντιμέτωπο και πάλι με πολλές και μεγάλες προκλήσεις. Από τη μία η πανδημία του κορωνοϊού, συνεχίζει να δοκιμάσει τις ανθρώπινες σχέσεις και αντοχές, από την άλλη η οικολογική κρίση, που μάς υπενθυμίζει ότι υγεία μας εξαρτάται από την υγεία του πλανήτη.

Οι επιστήμονες κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου. Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει και επηρεάζει κάθε άνθρωπο σε κάθε γωνιά της γης, ενώ κάθε χρόνο πολλά είδη πτηνών και ζώων χαρακτηρίζονται ως είδη υπό εξαφάνιση.

Οι μεγάλες πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στην πατρίδα μας τον περασμένο μήνα ήταν πράγματι άνευ προηγουμένου. Ο πολύτιμος δασικός πνεύμονας που καταστράφηκε, πολύ φοβούμαστε ότι θα επιφέρει δυστυχώς μακροχρόνιες συνέπειες στη φύση και στους ανθρώπους.

Το οικολογικό όμως πρόβλημα που βιώνουμε αντανακλά την εσωτερική κρίση του ανθρώπου και την ρήξη των σχέσεών του με το φυσικό περιβάλλον. Ο ανθρωποκεντρικός άνθρωπος θεωρεί την φύση όχι ως δώρο Θεού, το οποίο έχει κληθεί ο ίδιος να φροντίσει και να διαχειρισθεί, αλλά ως μία εργαλειοθήκη, την οποία χρησιμοποιεί αλόγιστα και εγωιστικά.

Η προστασία όμως του φυσικού περιβάλλοντος αφορά όλους μας, γιατί η φύση ανήκει σε όλους μας και γιατί η φύση είναι το σπίτι όλων μας.

Είναι παγκόσμιο πρόβλημα και μόνο η παγκόσμια δράση θα το λύσει. Στο χέρι μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλέστερο και ομορφότερο μέλλον.

Ας αποτελέσει η νέα εκκλησιαστική χρονιά που σήμερα ξεκινά μια ευκαιρία για να αγαπήσουμε περισσότερο τον Θεό, τον πλησίον και ολόκληρη την κτίση.

Καλό & ευλογημένο το νέο εκκλησιαστικό έτος!

Η Ανάρτηση ΕΔΩ

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος ΓΑΒΡΙΗΛ