Μήνυμα Μητροπολίτη Ν. Ιωνίας Γαβριήλ για την αρχή του νέου Εκκλησιαστικού Έτους

3.339 social media engagement

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Με τη χάρη του Θεού εισερχόμασθε και εφέτος στην αρχή της Ινδίκτου, δηλαδή στην έναρξη του νέου Εκκλησιαστικού Έτους. Η 1η Σεπτεμβρίου έχει ορισθεί από την Αγία μας Εκκλησία ως «Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος», γεγονός που αποδεικνύει την δυναμική σχέση της χριστιανικής λατρείας τόσο με την κτίση και τη δημιουργία, όσο βεβαίως με τον άνθρωπο και τη φύση.

Στην εποχή μας γινόμαστε ολοένα μάρτυρες ραγδαίων περιβαλλοντικών αλλαγών που απειλούν το μέλλον του πλανήτη μας.

Με την έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, η οποία βασίζεται στο κυρίαρχο καταναλωτικό πρότυπο, ο άνθρωπος παλεύει με κάθε τρόπο να επιβληθεί στην υπόλοιπη πλάση.

Παλεύει να επιβληθεί στον διπλανό του και να τον υποτάξει. Παλεύει να αποδείξει την παντοδυναμία του στον κόσμο και να αισθανθεί ο ίδιος θεός και όχι να γίνει κατά «χάριν θεός».

Χάσαμε τον στόχο μας. Απομακρυνθήκαμε από το Θεό και πλέον ζούμε μόνοι. Η μόνη ελπίδα αλλαγής είναι ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεών μας με το Θεό, τον συνάνθρωπο και την κτίση.

Πώς θα επιτευχθεί αυτό…; Ζώντας με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής… «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ»! Οι περιστάσεις πλέον μας ωθούν.

Καλώ όλες και όλους το νέο Εκκλησιαστικό Έτος, που ξεκινά σήμερα, να ακολουθήσουμε μία άλλη κατεύθυνση στη ζωή… την «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ». Να ζήσουμε «ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ».

Η Εκκλησία μας είναι ο τόπος φανερώσεως της Βασιλείας του Θεού. Και η μετοχή μας στη Βασιλεία του Θεού πραγματοποιείται με τη μετοχή μας στην Εκκλησία και στα Ιερά Μυστήριά Της.

Μετέχοντας ο άνθρωπος στα Ιερά Μυστήρια και στις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μετέχει στη χάρη του Αγίου Πνεύματος, ανακαινίζεται, μεταμορφώνεται, αγιάζεται και καρποφορεί πνευματικά.

Ζει τη χαρά, ζει την ελπίδα, ζει την αγάπη, αφού ζει με τον Χριστό!

Είναι μία αλήθεια που απλά βιώνεται… Σας παρακαλώ και σας προκαλώ να το ζήσουμε!

Με αφορμή την έναρξη του Νέου Εκκλησιαστικού Έτους, εύχομαι σε όλες και όλους να κάνουμε στη ζωή μας μία διαφορετική αρχή… μία «λειτουργική» αρχή! Να ζήσουμε ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ!

Καλό & Ευλογημένο το Νέο Εκκλησιαστικό Έτος!

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος ΓΑΒΡΙΗΛ