Στη Σύρο η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας «Βουρλιώτισσας»

10.071 social media engagement

Στο πλαίσιο των εορτασμών της 86ης Επετείου από της θαυμαστής ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου και με την ευκαιρία της επετείου των εκατό ετών από την Μικρασιατική καταστροφή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνας κ. Γαβριήλ κόμισε το Σάββατο 28 Μαίου 2022 στο νησί της Σύρου την Ιερά Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της «Βουρλιώτισσας» που φυλάσσεται ως πολύτιμο πνευματικό θησαύρισμα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ν. Φιλαδελφείας, προς προσκύνηση κα ευλογία του πιστού της Σύρου λαού, κατόπιν ευγενούς αιτήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στον αύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, παρουσία του ιερού κλήρου, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης κ. Ν. Λειβαδάρα, βουλευτών, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων του στρατού, του Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ,της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, Μελών των Συλλόγων Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου και Βορειοελλαδιτών Σύρου ” Ο Εύξεινος Πόντος”, του Λυκείου Ελληνίδων και πλήθους πιστών υπό της παιανιζούσης Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου.

Ακολούθως αναπέμφθηκε Δοξολογική Δέηση, μετά το πέρας της οποίας ομίλησε ο Σεβασμιώτος κ. Δωρόθεος Β’, ο οποίος, αφού υπογράμμισε το θαυμαστό και ευλογημένο γεγονός της παρουσίας στο κέντρο του Αιγαίου και των τριών εβληματικών Θαυματουργών Εικόνων της Παναγίας, της Μεγαλόχαρης της Τήνου, της Εκατονταπυλιανής της Πάρου και της Παναγίας «Βουρλιώτισσας»αναφέρθηκε στην θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας «Βουρλιωτίσσης», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η προσφυγούπολη Ερμούπολη υποδέχεται την πρόσφυγα Μητέρα των Προσφύγων, τα μάτια της Οποίας πληγώθηκαν βλέποντας τις σφαγές και τους διωγμούς των παιδιών Της, η καρδιά Της μάτωσε από το θρήνο των εκτοπισμένων, τα χέρια Της πληγώθηκαν μεταφέροντας στον Υιό Της τις ψυχές των εκτελεσθέντων και τις προσευχές των ξερριζωμένων”.

Στη συνέχεια, τελέσθηκε ο Μέγας Τρισαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου και συμπροσευχομένων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Μητέρας του Κυρίου μας, η Οποία είναι το θαύμα των θαυμάτων, που κυοφόρησε τον Αχώρητο Θεό, και έτσι συμφιλίωσε τον άνθρωπο με τον Θεό.

Την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 (Τυφλού) τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, συνιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφάνιου Αρβανίτη, του Διευθυντή του Σχολείου Οικογένειας της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου Αρχιμ. Μελέτιου Ζαχαρόπουλου, του εκ Κρήτης Πρωτοπρ. Χαραλάμπους Παπαδόπουλου και κληρικών των Ιερών Μητροπόλεων Σύρου και Νέας Ιωνίας.

Το παρών έδωσαν τοπικοί φορείς του νησιού, βουλευτές, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Διοικητής της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Υποδιοικητής της Ναυτικής Βάσης Σύρου, ο Διοικητής της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων Σύρου και πλήθος πιστών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος αφού ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β΄ για την ευγενή πρόσκληση και την αβραμιαία φιλοξενία, αναφέρθηκε στις τρεις ιστορικές συμπτώσεις, την 86η Επέτειο από της Ευρέσεως της ιεράς Εικόνος του Αγίου Δημητρίου, την 100η επέτειο από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την εξ αφορμής από αυτή έλευση στη Σύρο της ιστορικής Εικόνος της Παναγίας «Βουρλιώτισσας» και την επέτειο των 569 ετών από την Πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, η οποία σηματοδότησε μία νέα πορεία στη ζωή του Γένους και της Εκκλησίας.

Με αφορμή δε την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την ευθύνη των συγχρόνων Ελλήνων να αναλογιστούν τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στον όλεθρο και τον ξεριζωμό, ώστε το Έθνος να χαράξει μία νέα πορεία στο σύγχρονο ιστορικό γίγνεσθαι.

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι Μικρασιάτες Πρόσφυγες άντεξαν την προσφυγιά και μεγαλούργησαν στη νέα τους Πατρίδα, χάρη στη βιωματική και όχι τυπική σχέση τους με την Εκκλησία, από την οποία άντλησαν δύναμη και υπομονή και προέτρεψε τους πιστούς να ενωθούν με το Χριστό, ώστε να αποκτήσουν τα αντισώματα εκείνα, που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της ζωής και να κατακτήσουν τη σωτηρία.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως