Ο π. Βασίλειος Χαβάτζας στη συνάντηση του Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ με τους νέουςΤίτλος της Δημοσίευσης Εδώ

Ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρ. π. Βασίλειος Χαβάτζας, Διευθυντής του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγ. Ευθυμίου Κυψέλης ήταν ο προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ στην καθιερωμένη συνάντησή του με τους νέους και τις νέες της Ιεράς Μητροπόλεως που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 στην πνευματική αίθουσα του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Ν. Ιωνίας.

Στην θεολογικά εμπεριστατωμένη ομιλία του, ο π. Βασίλειος ερμήνευσε το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Κυριακής των Απόκρεω (Ματθ. κε΄, 31-46) (παραβολή της Κρίσεως) και αναφέρθηκε με σαφήνεια στη δικαιοσύνη του Θεού, η οποία διαφέρει από τη δικαιοσύνη του ανθρώπου.

Ο π. Βασίλειος ανέφερε ότι κριτήριο του Θεού αποτελεί η αγάπη, η οποία ρυθμίζει τα πάντα, τόσο στην παρούσα όσο και στην μέλλουσα ζωή. Ακόμα και οι πιο ευγενικές και σπουδαίες πράξεις, ανέφερε, πρέπει να έχουν κριτήριο την αγάπη για να είναι γνήσιες και συνεπώς η αναμονή για την μέλλουσα δικαιοσύνη του Θεού δεν μπορεί να βιώνεται ως απραξία, αλλά ως ενεργητική παρουσία στην παρούσα ζωή.

Ο Σεβασμιώτατος με τη σειρά του αναφέρθηκε στα αγαθά έργα και στην άρρηκτη σχέση τους με την πίστη, τονίζοντας πως τα φιλάνθρωπα έργα δεν αποτελούν υποχρέωση προς το Θεό και προς τους ανθρώπους και δεν αποτελούν ζήτημα ηθικής, αλλά είναι το αποτέλεσμα της πίστεως και του φωτισμού που οφείλουμε ως πιστοί να μετέχουμε και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη μετοχή μας στα Μυστήρια της Εκκλησίας.
Οι θέσεις αυτές έδωσαν ισχυρή αφορμή στο πολυπληθές ακροατήριο για έντονο προβληματισμό και διάλογο.

Ο Σεβασμιώτατος τέλος συνεχάρη τον π. Βασίλειο για την μεστή και ουσιώδη ομιλία του και τον ευχαρίστησε θερμά για την παρουσία του στη συνάντηση αυτή.

Προ της συναντήσεως τελέσθηκε η ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου, ενώ κατά τη διάρκειά της προσφέρθηκε κέρασμα.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως