Ο Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Αναργύρων Ν. Ιωνίας εόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Ν. Ιωνίας

Πανηγυρικώς και με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη των Αγίων ενδόξων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού και η επέτειος της συμπλήρωσης 100 ετών από την θεμελίωση της μεγάλης προσφυγούπολης της Νέας Ιωνίας στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό της πόλεως.

Την κυριώνυμο ημέρα τη εορτής, Σάββατο 1 Ιουλίου 2023, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, ο οποίος χοροστάτησε και στην ακολουθία του Όρθρου, με τη συμμετοχή του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολ. Αρχιμ. Ιακώβου Ανδριοπούλου και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, ενώ εντός του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ανέων κ. Μακάριος.

Το ιερό Αναλόγιο λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού, οφφικιάλος της ΜτΧ.Ε. και καθηγητής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Εμμανουήλ Κουλούρης και ο Λαμπαδάριος κ. Νικήτας Πράσινος, οι οποίοι απέδωσαν με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια του ύμνους της εορτής.

Το παρών στην εορτή έδωσαν η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής κ. Νικόλαος Μπάμπαλος, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, μέλη του Δ.Σ. του Δήμου Νέας Ιωνίας, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι και εκπρόσωποι προσφυγικών σωματείων, φορείς της πόλεως Νέας Ιωνίας και πλήθος πιστών, οι οποίοι προσήλθαν με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ναό για να προσκυνήσουν τις Ιερές Εικόνες της Παναγίας Ρόδον το Αμάραντον εξ Αδριανουπόλεως Μ. Ασίας και των Αγίων Αναργύρων, αλλά και για να τιμήσουν την εκατονταετή επέτειο της ιστορικής και προσφυγικής καθέδρας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε επίσημος Δοξολογία για τα 100 χρόνια προόδου, ιστορικής μνήμης, εξέλιξης, δημιουργίας, αλλά ευημερίας της πόλεως της Νέας Ιωνίας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της συμπλήρωσης 100 ετών από την θεμελίωση της Νέας Ιωνίας, που σηματοδοτεί μία επέτειο μνήμης, ευθύνης και τιμής προς τους αείμνηστους Μικρασιάτες προγόνους μας, που μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922, υπέμειναν την προσφυγιά, άντεξαν τις κακουχίες και με μόνη ελπίδα την πίστη τους στον Θεό κατάφεραν να δημιουργήσουν μία νέα πατρίδα και να οικοδομήσουν το μέλλον των επόμενων γενεών.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου του θεμελίου λίθου της πόλεως, εντός του οποίου τοποθετήθηκε χώμα από τις αλησμόνητες πατρίδες, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ. Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό εκφώνησαν η Δήμαρχος κ. Δέσποινα Θωμαΐδου και ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Λουκάς Χριστοδούλου, ενώ μετά το πέρας της τελετής εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Το εσπέρας της κυριωνύμου ημέρας της εορτής και ώρα 7:00μ.μ. θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Πανηγυρικός Εσπερινός και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Παναγίας Ρόδον το Αμάραντον και των Αγίων Αναργύρων. Ακολούθως, θα ψαλεί Ιερά Παράκληση στους Αγίους Αναργύρους.

Ακολούθως, και ώρα 9:00μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού μουσικοχορευτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από την θεμελίωση της πόλεως της Νέας Ιωνίας με τη συμμετοχή τοπικών χορευτικών συλλόγων.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως