Με κατάνυξη η Εορτή της Αγίας Οικογενείας του Μ. Βασιλείου στη Ν. Φιλαδέλφεια

Με κατάνυξη, ιεροπρέπεια και συγκίνηση εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Οικογενείας του Μεγάλου Βασιλείου στον Ιερό Ναό των Αγ. Βασιλείου και Κοσμά του Αιτωλού στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Το πρωί της Κυριακής 8 Ιανουαρίου τελέσθηκε ο Όρθρος κατά την διάρκεια του οποίου εψάλει η Ακολουθία των Αγίων, ποίημα του μακαριστού Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Μοναχού Γερασίμου Μικραγιαννανίτου και ακολούθησε πανηγυρική θεία Λειτουργία, στο τέλος της οποίας ευλογήθηκαν τα παιδιά της ενορίας που παρά το δριμύ ψύχος είχαν κατακλύσει τον Ναό για να προσκυνήσουν το απότμημα εκ του ιερού λειψάνου του Μεγάλου Καππαδόκη Πατέρα, να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων και να πάρουν τα δώρα που εξασφάλισε για αυτά μέσω της “Αποστολής” ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Θεόκλητος Μέντης, ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, ο οποίος αναφέρθηκε στον θεοΐδρυτο θεσμό του γάμου. Ιδιαιτέρως τόνισε την σημασία της θυσιαστικής αγάπης στην ομαλή πορεία της ιεράς συζυγίας. Τέλος σκιαγράφησε τον ορθό τρόπο ανατροφής των παιδιών σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και τη ζωή των Αγίων Βασιλείου και Εμμέλειας. Έκλεισε λέγοντας «ο σεβασμός μας προς τα μικρά παιδιά είναι κάτι που σχετίζεται με την ίδια τη σωτηρία μας».

Στο τέλος των ιερών Ακολουθιών ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού, Πανοσ. Αρχιμ. π. Τιμόθεος Ηλιάκης ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ για το ενδιαφέρον του στην εξασφάλιση των δώρων των παιδιών και την ευλογία του για την πραγματοποίηση της εορτής της Αγίας Οικογενείας του Μ. Βασιλείου, (Βασίλειος και Εμμέλεια οι γονείς, Βασίλειος, Γρηγόριος, Πέτρος, Ναυκράτιος, Μακρίνα και Θεοσέβεια τα ιερά βλαστάρια), μιας εορτής που θεσπίσθηκε Συνοδικά το 1998 επί Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου και ορίσθηκε ως “Προστάτης του ιερού της Οικογενείας θεσμού” και που δεν θα πρέπει ιδιαίτερα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς να ατονίσει.

Εκ του Ιερού Ναού