Ιερατική Σύναξη Ι.Μ. Νέας Ιωνίας

1 social media engagement

Την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας η πρώτη, για το νέο εκκλησιαστικό έτος, Ιερατική Σύναξη των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου και απάντων των εφημερίων και των διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Πανοσ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, αφού αρχικά προσφώνησε, εκ μέρους του ιερού κλήρου, τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, στη συνέχεια αναφέρθηκε στις ποιμαντικές προκλήσεις, που ξεπροβάλλουν στην αυγή του νέου εκκλησιαστικού έτους, μέσα σε ένα ασταθές περιβάλλον αναταραχών και πολεμικών συγκρούσεων.

Επίσημος προσκεκλημένος ομιλητής του Σεβασμιωτάτου ήταν ο Ελλογιμώτατος καθηγητής της Λειτουργικής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Φίλιας, ο οποίος ανέπτυξε ομιλία με θέμα: «Το Τυπικό των Ιερών Ακολουθιών της Εκκλησίας μας».

Στην ομιλία του ο κ. Φίλιας αναφέρθηκε στην γέννηση, στη διαμόρφωση και στη σημασία του Τυπικού για την Εκκλησία μας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία τόσο στην εξέλιξη, όσο και στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε στον μακραίωνο λατρευτικό βίο της Εκκλησίας.

Ο κ. Φίλιας επεσήμανε ακόμη την σπουδαιότητα της εκκλησιαστικής τάξεως, η οποία αποτελεί, όχι νόμο, αλλά συνάφεια της ιερότητας, παράδοση και ζωή της Εκκλησίας. Αναφερόμενος στις λειτουργικές ιδιομορφίες και στις αποκλίσεις του Τυπικού και της Τελετουργίας, τόνισε την σημασία της γνώσεως και της τηρήσεως του Τυπικού, οι οποίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορεί ο ιερέας να τελεί σωστά και με ιεροπρέπεια τα Ιερά Μυστήρια και τις Ιερές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Φίλια για την εμπεριστατωμένη, ακαδημαϊκή και ποιμαντική εισήγησή του, στη συνέχεια τόνισε την αξία του πνεύματος της ιεροπρέπειας, που πρέπει να διακατέχει τους ιερείς καθώς και του σεβασμού στην λειτουργική πράξη της Εκκλησίας, τον οποίο διέκρινε από την τυπολατρική συμμετοχή.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος, καθώς πολλοί κληρικοί έθεσαν πολλά και ποικίλα ερωτήματα προς τον κ. Φίλια, βγαλμένα μέσα από την λειτουργική και ποιμαντική τους εμπειρία, εκφράζοντας παράλληλα απόψεις και προσωπικούς προβληματισμούς.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως