Η πορεία προς το Πάσχα υποδηλώνει προετοιμασία

Στο Κατηχητικό του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Χαλκηδόνας τα παιδιά, όπως κάθε χρόνο με την βοήθεια των Κατηχητριών τους, δημιουργούν τις πασχαλινές λαμπάδες που είτε θα τις κρατήσουν τα ίδια είτε θα τις προσφέρουν ως δώρο σε αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το εντυπωσιακό γεγονός είναι πως τα παιδιά, ως πιο ανοιχτόκαρδα, όταν σκέφτονται σε ποιόν θα ήθελαν να δωρίσουν μια λαμπάδα, όταν αναζητούν αγαπημένα πρόσωπα, δεν περιορίζονται στον στενό οικογενειακό τους κύκλο, αλλά ανοίγονται στις ευρύτερες κοινωνικές τους σχέσεις.

Θα σκεφτούν τον γείτονα τους, εκείνον που συναντούν κάθε χρόνο την ημέρα της Ανάστασης στην Εκκλησία, ο οποίος κάποτε, αφού θαύμασε τη δική τους λαμπάδα, τους είπε με παράπονο πως δεν είχε πάρει ποτέ ως δώρο μια λαμπάδα, εφόσον δεν είχε νονό.

Για κάποιο παιδί, εκείνος ο «άνθρωπος που δεν πήρε ποτέ λαμπάδα» ήταν το αγαπημένο του πρόσωπο για φέτος.

Και επειδή το παιδί δεν ήξερε τι μπορεί να του αρέσει, θυμήθηκε πως κάθε χρόνο περιμένει με ανυπομονησία το καλοκαίρι για να πάει στο νησί του. Αφού αναρωτήθηκε τι όμορφο έχει το νησί για να του αρέσει, η πρώτη σκέψη ήταν η ”θάλασσα”. Με αυτά στο νου, έφτιαξε και δώρισε στον άνθρωπο αυτόν μια μπλε λαμπάδα…

Τα παιδιά, επομένως, μπορούν να κάνουν την έκπληξη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο λέμε πως τα παιδιά αντιπροσωπεύουν την ελπίδα. Δεν έχει περιοριστεί ούτε η διάνοια ούτε η καρδιά τους. Αυτή είναι η έκπληξη που περιμένει και ο Χριστός από όλους μας: το πανανθρώπινο άνοιγμα, που δεν περιορίζεται σε δεσμούς αίματος, αλλά τολμά να δημιουργήσει ισχυρότερους δεσμούς μέσω της εν Χριστώ Αγάπης.

Με την ευχή ο καθένας μας να αναζητήσει και φέτος τον δικό του «άνθρωπο χωρίς λαμπάδα»,

Καλή Ανάσταση!

Κωνσταντίνα Κιτάντη
Θεολόγος-Κατηχήτρια