Η Επίσημη Υποδοχή της Ιεράς Εικόνος Παναγίας «Βηματάρισσας» στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας

Πανηγυρικά και με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας υποδέχθηκε την Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017 την Ιερά Εικόνα της Παναγίας της «Βηματάρισσας» εκ της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Την σεβασμία Θεομητορική Εικόνα κόμισε στην Ιερά Μητρόπολη ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γέροντας Εφραίμ με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος.

Τον Γέροντα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ στη συμβολή των οδών Ηρακλείου και Κ. Βάρναλη.

Ακολούθησε μεγάλη λιτανευτική πομπή προς τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας υπό τους ήχους της φιλαρμονικής και με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, Τοπικών Αρχόντων, Εκπροσώπων Μικρασιατικών Συλλόγων και Σωματείων καθώς και πλήθους πιστών, όπου στη συνέχεια τελέσθηκε η Ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Κατά την επίσημη δοξολογία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ προσφώνησε τον Πανοσιολογιώτατο Καθηγούμενο με λόγους εγκωμιαστικούς για το πρόσωπό του καθώς και για όλη την αδελφότητα, αλλά και λόγους ευγνωμοσύνης για την υψίστη δωρεά και ευλογία της προσφοράς του αντιγράφου της Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της «Βηματάρισσας».

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Kαλωσορίζουμε, την ιστορική αυτή ημέρα για την Τοπική μας Εκκλησία, την Παναγία μας, την Παναγία την «Βηματάρισσα», όπου ο Τριαδικός Θεός μας αξιώνει να υποδεχθούμε Εκείνη, την Οποία εναποθέτουμε πλέον όχι μόνο εις την καρδιά της Τοπικής μας Εκκλησίας, αλλά και στις καρδιές όλων μας…!», ενώ συνέχισε την ομιλία του λέγοντας: «στην προσφυγική αυτή Μητρόπολη η Παναγία θα βρει μία θέση, όπως βρήκαν τόσες εικόνες, τις οποίες έφεραν οι πρόσφυγες προπάτορές μας με πρώτο τον Πατάρων Μελέτιο, ο οποίος μαζί με τον Παπαϊωακείμ Πεσματζόγλου ήρθαν από τη Σπάρτη της Μ. Ασίας και από τόσες άλλες περιοχές για να μπορέσουν να βρουν όχι μία νέα πατρίδα, αλλά να μεταφέρουν την πατρίδα εκείνη την οικουμενική του Ελληνισμού εδώ στην Μητροπολιτική Ελλάδα, μεταφέροντας επίσης εκτός από αρχές και αξίες, ένα γνήσιο Ορθόδοξο βίωμα, το οποίο σήμερα το έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε η Πατρίδα μας».

Στην αντιφώνησή του ο άγιος Καθηγούμενος, αφού ευχαρίστησε θερμά τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ τόσο για την τιμητική και μεγαλειώδη υποδοχή, όσο και για τη γενναία φιλοξενία στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας, εξέφρασε την προσωπική του χαρά για την επίσκεψη στην Τοπική μας Εκκλησία και τόνισε το θαυμασμό του για τα αισθήματα ευλαβείας και λατρευτικού σεβασμού προς το Πρόσωπο της Θεοτόκου, ήδη κατά την υποδοχή της Ιεράς Εικόνος.

Εν συνεχεία, κατά την Ακολουθία της Γ’ Στάσης των Χαιρετισμών, κατά τη διάρκεια της οποίας έψαλε πολυμελής βυζαντινή χορωδία, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, τη δε Στάση των Χαιρετισμών απήγγειλε ο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος, ενώ πλήθος πιστών συνέρεε υπομονετικά για να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα της Παναγίας.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας των Χαιρετισμών τελέσθηκε Ιερά κατανυκτική Αγρυπνία, προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου της Ι.Μ. Βατοπαιδίου π. Εφραίμ, ο οποίος με λόγο αυθεντικό μέσα από την αγιορείτικη εμπειρία του απηύθυνε προς όλο το εκκλησίασμα διδαχές πνευματικής υποδομής περί της ειρήνης του ανθρώπου που σχετίζεται και επικοινωνεί διαρκώς με το Θεό.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Χρήστος Αμπατζόγλου