Η εορτή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου στη Ν. Χαλκηδόνα

Με τη δέουσα λαμπρότητα τιμήθηκε η σεπτή μνήμη του Οσίου Πατρός ημών Σάββα του Ηγιασμένου στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου, που βρίσκεται στην κρύπτη του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Νέας Χαλκηδόνος.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε υποδοχή Τιμίου Ξύλου, το οποίο τέθηκε σε προσκύνηση προς ευλογία και αγιασμό των ευλαβών ενοριτών και στη συνέχεια τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.

Το παρών στην ακολουθία έδωσαν ο εκλεγμένος Δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Τομπούλογλου, μέλη του Δ.Σ. του Δήμου, εκπρόσωποι προσφυγικών και πολιτιστικών σωματείων, φορείς της πόλεως και πλήθος πιστών.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, τον θείο λόγο κήρυξε διδακτικότατα ο Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Θεμιστοκλής Χριστοδούλου, ο οποίος, με λόγο θεολογικά μεστό, αναφέρθηκε στο αυστηρό ασκητικό φρόνημα του Μικρασιάτη Οσίου Σάββα, το οποίο συνέδεσε με τον Σταυρό του Κυρίου, τονίζοντας την σημασία της πνευματικής άσκησης στην ζωή του σύγχρονου χριστιανού.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής το πρωί εψάλη ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας Αρχιμ. Επιφανίου Αρβανίτη και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Επιφάνιος, ο οποίος, λαμβάνοντας αφορμή από την θαυμαστή βιωτή του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, αναφέρθηκε στην ανάγκη και στη σημασία του αγιασμού στη ζωή μας, ο οποίος επιτυγχάνεται με την άρση της φιλαυτίας και της μετοχής μας στα ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως