Η Εορτή του Αγ. Στεφάνου στην Ι.Μ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας

Με λαμπρότητα και με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας τίμησε τη σεπτή μνήμη του Αγίου ενδόξου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στη Σαφράμπολη Νέας Ιωνίας.

Πλήθος πιστών συνέρευσε ευλαβικά στις Ιερές Ακολουθίες για να τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Στεφάνου και να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα του αλλά και το πάνσεπτο τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του, το οποίο φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα εντός του Ναού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ιερός Ναός του Αγίου Στεφάνου στη Σαφράμπολη Νέας Ιωνίας διακρίνεται για την ιστορική του σημασία, αφού εκτός από μοναδικός στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, αποτελεί αντίγραφο του Ιερού Ναού Θεοδωρουπόλεως της Μ. Ασίας, εκ του οποίου οι πρόσφυγες πρόγονοί μας, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μετέφεραν ως μεγίστη ευλογία και πνευματική κληρονομιά το Ιερό Λείψανο, την δεξιά κνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρος Στεφάνου και το εναπέθεσαν στο νέο περικαλλή Ιερό Ναό που ανήγειραν στη Νέα Σαφράμπολη της Νέας Ιωνίας, βάσει του σχεδίου του Ναού του Αγίου Στεφάνου της πατρίδας τους για να θυμίζει σε όλους τις ένδοξες ρίζες τους και την αλησμόνητη ιστορία τους.

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Κωνσταντίνου με τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής το πρωί εψάλη ο Όρθρος και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ.

Ο κ. Γαβριήλ, πλαισιωμένος από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως και απευθυνόμενος στο πολυπληθές εκκλησίασμα αναφέρθηκε στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας, κάνοντας λόγο για τους Μάρτυρες της Αγίας μας Εκκλησίας, οι οποίοι, ως γνήσιοι φίλοι του Χριστού, αποτελούν τα σταθερά θεμέλια της Πίστεως μας. Ο Άγιος Πρωτομάρτυρας Στέφανος, μιμούμενος το πάθος του Χριστού, έγινε ο πρώτος μεταξύ των Μαρτύρων και αποτελεί τον «Σημαιοφόρο», αλλά και το κατεξοχήν σύμβολο ολόκληρης της μαρτυρικής Χριστιανοσύνης.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Χρήστος Αμπατζόγλου