Η Εορτή του Αγ. Στεφάνου στη Νέα Ιωνία

Με λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας τίμησε τη σεπτή μνήμη του Αγίου ενδόξου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στον ομώνυμο Ιερό Ναό Σαφραμπόλεως στη Νέα Ιωνία.

Πλήθος πιστών προσήλθε ευλαβικά στις ιερές ακολουθίες για να τιμήσει τη μνήμη του Αγίου Στεφάνου και να προσκυνήσει την Ιερά Εικόνα του αλλά και το άφθαρτο Ιερό Λείψανό του (δεξιά κνήμη), το οποίο φυλάσσεται ως πολύτιμο θησαύρισμα εντός του Ναού.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Ιερός Ναός Αγίου Στεφάνου στη Σαφράμπολη Νέας Ιωνίας διακρίνεται για την ιστορική του σημασία, αφού αποτελεί αντίγραφο του Ιερού Ναού Θεοδωρουπόλεως της Μ. Ασίας, εκ του οποίου οι πρόσφυγες πρόγονοί μας μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, μετέφεραν ως μεγίστη ευλογία και πνευματική κληρονομιά το Ιερό Λείψανο, την δεξιά κνήμη του Αγίου Στεφάνου και το εναπέθεσαν στο νέο περικαλλή Ιερό Ναό που ανήγειραν στη Νέα Σαφράμπολη της Νέας Ιωνίας, βάσει του σχεδίου του Ναού του Αγίου Στεφάνου της πατρίδας τους για να θυμίζει σε όλους τις ένδοξες ρίζες τους και την αλησμόνητη ιστορία τους.

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017 τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ και τη συμμετοχή πολλών κληρικών.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, οποίος αναφέρθηκε στο βίο και στον μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Στεφάνου, ο οποίος μιμούμενος το πάθος του Χριστού, έγινε ο πρώτος μεταξύ των Μαρτύρων και αποτελεί τον «Σημαιοφόρο», αλλά και το κατεξοχήν σύμβολο ολόκληρης της μαρτυρικής Χριστιανοσύνης.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής εψάλη η ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ. Γαβριήλ τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως και την παρουσία τοπικών αρχόντων, προέδρων και εκπροσώπων Μικρασιατικών συλλόγων και τοπικών πολιτιστικών φορέων καθώς και πλήθος πιστών.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας, κάνοντας λόγο για τους Μάρτυρες της Αγίας μας Εκκλησίας, οι οποίοι, ως γνήσιοι φίλοι του Χριστού, αποτελούν τα σταθερά θεμέλια της Πίστεως μας, ευχόμενος προς όλους χρόνια πολλά και οι πρεσβείες του Αγίου Στεφάνου προς τον Γεννηθέντα Κύριό μας να συνοδεύουν όλους μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Φωτογραφίες: Πέτρος Αμπατζόγλου