Εορτή Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Αναργύρων Νέας Ιωνίας

Με την τιμητική παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και την αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη των Αγίων ενδόξων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εκ Μικράς Ασίας στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό στη Νέα Ιωνία.

Την κυριώνυμο ημέρα τη εορτής, Κυριακή 1 Νοεμβρίου, τελέσθηκε η Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου και συλλειτουργούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και τη συμμετοχή κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το παρών στην εορτή έδωσαν η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου με μέλη του Δ.Σ., εκπρόσωποι Μικρασιατικών συλλόγων και τοπικών πολιτιστικών σωματείων, ανάμεσά τους μέλη του συλλόγου Ποντίων Νέας Ιωνίας «Σινώπη», που παρέστησαν τιμητικά επί τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων, αλλά και επί τη μνήμη της Αγίας Ελένης εκ Σινώπης, που είναι η προστάτιδα του Συλλόγου.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ καλωσόρισε με υϊική αγάπη τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά για την υψηλή και τιμητική παρουσία του στην προσφυγική Μητρόπολη της Νέας Ιωνίας. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο Αποστολικό Ανάγνωσμα της ημέρας (Α’ Κορ. ιβ’ 27-ιγ’8) και στον Ύμνο της Αγάπης του Αποστόλου Παύλου, κάνοντας παράλληλη αναφορά στο θαυμαστό βίο των Αγίων Αναργύρων, οι οποίοι με τα πλούσια πνευματικά τους χαρίσματα συνδύαζαν άριστα την τέχνη της ιατρικής επιστήμης με την τέχνη της ποιμαντικής.

Στην αντιφώνηση του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Γαβριήλ για την ευγενή πρόσκληση, αναφέρθηκε στο μεγαλείο του Μικρασιατικού πολιτισμού και στη συμβολή του στην ανάπτυξη του ελληνικού πνεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ρόδον τον Αμάραντον εκ Μικράς Ασίας, η οποία έχει τεθεί σε προσκύνηση από το Σάββατο 31 Οκτωβρίου θα παραμείνει στον Μητροπολιτικό Ναό έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου το απόγευμα.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως