Εορτή Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Αναργύρων Ν. Ιωνίας

9 social media engagement

Με τη δέουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε η σεπτή μνήμη των Αγίων ενδόξων θαυματουργών και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Μητροπολιτικό Ναό στη Νέα Ιωνία.

Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, τελέσθηκε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ανέων κ. Μακαρίου, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερόμενος στο βίο των Αγίων Αναργύρων.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο εορτασμού του Μητροπολιτικού Ναού, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Μακάριος υποδέχθηκε στα προπύλαια του Μητροπολιτικού Ναού την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Ελεούσης, προερχομένης από το Αϊβαλί της Μ. Ασίας, η οποία και τέθηκε σε προσκύνηση.

Την κυριώνυμο ημέρα τη εορτής, Παρασκευή 1 Ιουλίου, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος χοροστάτησε και στην ακολουθία του Όρθρου.

Τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο κ. Φιλόθεο υποδέχθηκε και καλωσόρισε εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Γαβριήλ ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Επιφάνιος Αρβανίτης, τον οποίο και ευχαρίστησε για την τιμητική αποδοχή της προσκλήσεως.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Θεοφ. Επίσκοπος κ. Φιλόθεος, ο οποίος αφού αρχικά εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ευγενή πρόσκληση να προεξάρχει της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έμπρακτο και διαχρονικό παράδειγμα φιλάνθρωπης αγάπης των Αγίων Αναργύρων καθώς και στο μεγαλείο του Μικρασιατικού πολιτισμού.

Την εορτή τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου με μέλη του Δ. Σ. του Δήμου, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, πρόεδροι και εκπρόσωποι τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και προσφυγικών σωματείων.

Ανήμερα της εορτής το εσπέρας τελέσθηκε ο Μεθέορτος Εσπερινός και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ελεούσης και των Αγίων Αναργύρων.

Μετά το πέρας των λατρευτικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού μουσικοχορευτική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, με τη συμμετοχή των κατηχητικών συνάξεων του Μητροπολιτικού Ναού και Μικρασιατικών χορευτικών συλλόγων.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως